Svájci napilap: Orbán Viktor a Jobbikot tartja fő kihívójának

Vona Gábor pártja nélkül nem lehetséges a kormányváltás.

A cikk szerint pár hónappal a választások előtt a Fidesz győzelme megkérdőjelezhetetlennek látszik, legalábbis a közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy akár az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmad is meglehet, ám Orbán Viktornak egy nagy gyenge pontja van:

a hozzá közelálló emberek mesébe illő meggazdagodása.

A lap kiemeli, hogy a Fdieszt épp ezért kellemetlenül érintette a korrupcióra épülő, Orbánt és a legkétesebb hátterű kitartottjait ábrázoló jobbikos óriásplakát-kampány, hiszen az sok ember figyelmét felhívta a miniszterelnök környezetének ügyeire.

Hozzáteszik, hogy a párt hirdetései Simicska Lajos, egykori Fidesz-közeli oligarcha cégének felületein jelentek meg, ami tovább mélyítette a Fidesz-Jobbik szembenállást, ami a nyáron elfogadott plakáttörvényben csúcsosodott ki. A cikk kiemeli:

ezzel párhuzamosan a Vona Gábor személyét támadó kampány is felerősödött, mely során a kormánymédia homoszexuálisnak és Simicska-bérencnek igyekezett beállítani a pártelnököt.

A lap kiemeli: a kormánypárt Jobbik-ellenes hadjárata a Kovács Béla-ügy újabb előrángatásával és a fideszes vezetésű ÁSZ "drákói" bírságával ért újabb csúcspontjára.

A szerző hangsúlyozza, hogy az utóbbi lépés kérdésessé tette a Jobbik indulását a 2018-os választásokon, és kiemeli:

Orbán intézkedéseiből világosan látszik, hogy a Jobbikot tekinti a Fidesz fő kihívójának.

A cikk hangsúlyozza:

Vona Gábor céltudatosan középre pozicionálta pártját, és az ellenzék vezetőjének szerepét foglalta el, a Jobbik nélkül pedig már nem lehet kormányt váltani.

A lap a baloldalról megállapítja, hogy teljesen széttöredezett, belső harcoktól szabdalt alakulatokból áll, ám az LMP és a Momentum csatlakozik a Jobbik pénteki tüntetéséhez.

Azt beszélik: Orbán személyesen közölte Vonával, hogy tönkreteszi

Az osztrák konzervatív lapban Boris Kalnoky azt írta: Budapesten azt beszélik, Orbán személyesen közölte Vona Gáborral, hogy neki annyi. Ennek köszönhető, hogy a Fidesz-sajtó szisztematikusan sározza be a Jobbik elnökét. A szerző azt is megjegyezte: a baloldaliak és a liberálisok már a Jobbikban látják azt az erőt, ami leválthatja Orbánt.