Inkasszó és lefoglalások várnak a Jobbikra, ha nem fizeti ki a bírságot

Tállai NAV-ja már dörzsöli a tenyerét.

Ha a Domokos László, ex-fideszes országgyűlési képviselő által vezetett ÁSZ nem jár sikerrel, a Tállai András jelenleg is hivatalban lévő kormánypárti politikus által irányított NAV esik majd neki a Jobbiknak, hogy behajtsa a bírságot.

A kézivezérelt ÁSZ féligazságokkal takarózik - A Jobbik újra felpörgeti az adománygyűjtést

Meglehetősen érdekes interjút adott Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője a Magyar Nemzetnek, melyben sokadik kérdésre sem volt hajlandó tisztázni, miért jutott arra a szervezet, hogy a Jobbik 331 millió forint tiltott támogatást kapott. Eközben a legerősebb ellenzéki párt jelezte: tovább folytatják a 2017 végén megkezdett adománygyűjtésüket.

A Magyar Nemzetnek egyelőre nem sikerült megtudnia, hogy milyen módon sajtolná ki a pénzt a Jobbiktól a hatalom:

inkasszóval vagy egy önálló bírósági végrehajtó útján.

A lap arról ír, hogy az ÁSZ és a kormányzat szempontjából észszerűbb lenne önálló bírósági végrehajtóra bízni az ügyet,

így ugyanis a kormány kommunikációs szempontból jobban el tudná határolni magát az antidemokratikus intézkedéstől.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy az inkasszó a legegyszerűbb behajtási mód, amely kapcsán a NAV nem köteles előre közölni az érintett féllel, pontosan mikortól esedékes a levonás.

"Ha az inkasszó sikertelen, akkor a következő lépés az ingóságok lefoglalása. Ez például készpénzt, számítógépet, gépkocsit és bútorokat is jelent, amiket árverezéssel értékesít a NAV"

- közölte a szakember.

Hozzátette: az ingatlanok lefoglalásakor a végrehajtást be kell jegyezni a tulajdoni lapon, az árverés vége pedig akár kilakoltatás is lehet.

Mivel tegnap Vona Gábor pártelnök jelezte, hogy a Jobbik nem fogja befizetni a bírság első tételeként meghatározott 331,66 millió forintos összeget, valószínűleg a Fidesz kénytelen lesz erővel elvenni azt.

Ugyanakkor tegnap Szabó Gábor pártigazgató közleményben jelentette be, hogy a Jobbik tovább folytatja a tavaly megkezdett adománygyűjtését, melyre eddig több mint 50 millió forint érkezett.

Vona szerint az a választás tétje, hogy ő vagy Orbán Viktor megy börtönbe

Vona Gábor szerint az ÁSZ-botrány eljuthat odáig, hogy őt és a Jobbik vezetőit börtönbe küldi a kormány. A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn, kora délután közleményben jelezte, hogy január 8-án élesítik a Jobbikra kiszabott bírságot, a pártnak 15 napon belül fizetnie kell.