Két hét sem kellett az évből ahhoz, hogy már megöljenek egy újságírót Mexikóban

Az áldozat Carlos Rodriguez, akivel szombaton végeztek ismeretlenek Tamaulipas államban, a texasi határhoz közeli Nuevo Laredo városában. A hatósági közlés nem fedett fel részleteket a gyilkosság körülményeiről, a nyomozás pedig még csak ott tart, hogy kiderüljön: munkája okán ölték-e meg a riportert.

Tamaulipas kormányzati közleménye mindenesetre hangsúlyozta, hogy határozottan fellép a hatóság a véleménynyilvánítást érő támadások ellen és a sajtó munkásainak védelmében.

Tavaly legalább tíz újságírót öltek meg Mexikóban, amit nemzetközi újságíró-szervezetek már véleménynyilvánítási válságnak minősítettek.

Tavaly karácsony előtt erről írtunk:

Gyermekeknek tartott karácsonyi előadáson ölték meg a mexikói újságírót - idén ő volt a tizenkettedik

Legutóbb Gumaro Pérez Aguilandot gyilkolták meg fegyveresek, aki épp a fia karácsonyi előadásán vett részt. A több újságnak is dolgozó Pérez főként rendőrségi ügyekről írt, ez vezethetett ahhoz, hogy támadói betörtek az iskolába és egy egész osztálynyi gyerek szeme láttára agyonlőtték.A Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint Szíria után Mexikó a legveszélyesebb az újságírók számára.