2018. 01. 22. 10:35

A NAV-nál mondhatta azt a Microsoft, hogy ebből elég volt

Az adóhatóság szoftvervásárlásainál dönthetett úgy a Microsoft amerikai óriásvállalat, hogy a továbbiakban vállalhatatlan a magyarokkal való üzletelés.

A napi.hu írt részletes cikket arról, hogy a magyar adóhatóság céges szoftvervásárlásai kapcsán talált a Microsoft gyanús pénzügyi eltéréseket. Mint írják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy 2014 májusban kötött szerződése valós és papírokon feltüntetett összege között több száz millió forintos különbséget találtak, és a hiányzó összegről mindmáig nem derült ki, hogy pontosan hova, vagy kihez került.

Ezután a Microsoft magyarországi képviselete 2017 őszén felbontotta szerződéseit több hazai viszonteladójával.

A lap szerint az egyik szerződésben az adóhatóság többek között 8820 darab Office Standard 2013 és 2275 darab Office Pro Plus 2013 csomagot vásárolt, és ezek mellett pedig még 15 250 darab WindowsPro SNGL szoftverre kötöttek szerződést.

A megállapodást az a Vida Ildikó - akkori NAV-elnök - írta alá, akit nem sokkal később, 2014 nyarán korrupciós okokra hivatkozva az Egyesült Államok eltiltott az országba való beutazástól.

Azt írják, forrásaik szerint a szoftverek licencdíjaiban 20-30 százalékos különbség lehetett a tényleges árhoz képest, ez pedig több százmillió forintot jelentett.