2019-től már nem választhatnának képviselő-testületet az 5000 fő alatti települések

A jobbikos országgyűlési képviselő, Hegedűs Lorántné szerint a Fidesz XXI. századi falurombolásra készül, azzal, hogy 2019-től megtiltaná az 5000 fővel nem rendelkező településeknek, hogy saját polgármestert és képviselőket válasszanak.

Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, a sajtóba kiszivárgott információk szerint a Fidesz azt tervezi, hogy még idén átírja a választási törvény helyhatósági választásokra vonatkozó részét, aminek értelmében csak egyetlen elöljáró megválasztására lenne lehetősége az 5000 fős lakosságot meg nem haladó településeknek.

A Jobbik képviselője, Hegedűs Lorántné szerint a Fidesz egyik régi álma válna valóra ezzel a tervvel, ami valójában nem csak a választási rendszer reformját jelentené, hanem a magyar önkormányzatiság, az ezeréves településhálózat felszámolását is.

A képviselő úgy látja, hogy a folyamat már jó ideje zajlik: "ezért nem rendezi a kormányzat központilag a hivatali köztisztviselők bérét, ezért csökken a feladatfinanszírozásban nyújtott támogatások értéke, ezért központosítják az adminisztrációt (lásd ASP-rendszer bevezetése), ezért lesz a MÁK minden település számlavezető "bankja".

"Egyértelmű, hogy az államigazgatási közszolgáltatások mellett az úgynevezett humán közszolgáltatások (egészségügy, oktatás, szociális rendszer) járásközponti önkormányzatokba történő integrálása is mind-mind azt a célt szolgálja, hogy véglegesen megszüntessék a kisebb települések életképességét" - sorolja a jeleket a képviselő asszony.

"Ennek az elképzelésnek a történelmi előzményei Rákosi és Kádár után, a szélsőségesen liberális Bajnai Gordon 2010-es programjában jelentek meg, így az ő örökségüket viszi tovább a Fidesz"

- jelenti ki Hegedűs Lorántné közleményében, aki ezzel szemben a 3200 település megerősítésében látja a nemzeti identitás, önrendelkezés, fenntartható jövő biztosítékát, amivel a kormányváltás után a Jobbik az élhető és lakható vidéket kívánja megteremteni.

Egy újabb Fidesz-győzelem után nemcsak a bíróságokat, hanem az önkormányzatokat is elfoglalná a Fidesz

A Szabad Pécs értesülései szerint egy egyelőre még széles körben nyilvánosságra nem hozott, de részleteit tekintve már a Fidesz pártközpontjából kiszivárgó terv szerint még az idén újra átírnák a választási törvényt, 2019 őszére vonatkozóan. Eszerint már nem csak arról van szó, hogy 2000 fő alatti településeken nem lenne választás, de a nem megyei jogú városokban sem lenne rendes polgármester-választás.