Kimondta az ügyészség: blöffölt az ÁSZ, nem követett el törvénytelenséget a Jobbik

Megkapta a hatóság határozatát a számvevőszék: nem akadályozta az ellenőrzést a Jobbik.


Az Állami Számvevőszék tavaly októberi sajtóközleményében jelezte: mivel szervezetük nem hatóság, nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, ezért az ügyészséghez fordul, hogy bebizonyítsa: a Jobbik nem működött együtt a számvevőszéki ellenőrzés során.

A Jobbik ezzel szemben több közleményben és sajtótájékoztatón is tudatta: az ÁSZ úgy ellenőrizte a pártot, hogy a határidő előtt megszüntette az adatok feltöltési lehetőségét, majd mikor közleményt adott ki arról, hogy a Jobbik titkolja az adatokat, a számvevőszék nem volt hajlandó átvenni azokat akkor sem, mikor Schön Péter gazdasági igazgató, és Volner János alelnök újságírók gyűrűjében személyesen adta volna át a dokumentumokat.

Újra megpróbálta átadni a dokumentumokat a Jobbik az Állami Számvevőszéknek - videón az eredmény

A Jobbik gazdasági igazgatója saját kezűleg vitte be a párt gazdálkodásáról szóló iratokat, ám az Állami Számvevőszéknél újfent senki nem vette át. A párt frakcióvezetője szerint a Fidesz kérésére lett ügy egy adatszolgáltatási kötelezettségből.

Az Állami Számvevőszék holnapján múlt hét pénteken jelent meg egy újabb közlemény, igaz, ezt nem verték nagy dobra, az MTI sem számolt be róla - csak ma, miután a Jobbik meghirdette kora délutánra reagáló sajtótájékoztatóját. (Erről hamarosan portálunk is beszámol.) Pedig kiderül belőle, hogy a számvevőszék

megkapta a nyomozóhatóság határozatát, amely a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban nem állapította meg szándékos bűncselekmény elkövetését.

Az ÁSZ ugyan nem él panasszal a döntés ellen, de továbbra is azt állítja, hogy a Jobbik nem tett eleget kötelességének. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az ügyészség döntése nem befolyásolja az ellenőrzés végén kiadott jelentést sem.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék 660 milliós gigabírságot szabott ki a Jobbikra tiltott pártfinanszírozás miatt. Az ellenzéki párt politikusai többször hangsúlyozták: a Jobbik törvényesen működik, a számvevőszék lehetőséget sem biztosított rá, hogy a párt bemutassa a kért dokumentumokat, pusztán Orbánék politikai megrendelésére próbálja ellehetetleníteni a kormánypárt kihívóját. Nyikos László, az Állami Számvevőszék volt alelnöke az N1TV-nek nyilatkozva kijelentette: a szervezet alkotmányellenesen működik. 

Frissítés: 

Bocsánatkérést és új vizsgálatot követel a Jobbik

A Fidesz-KDNP hazugsággyára újra megbukott, kézivezérelt, eredetileg független szervezete, az Állami Számvevőszék bűnei pedig lelepleződtek - reagált sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A politikus szerint ezáltal az ellenzéki pártra kivetett tetemes bírság is alaptalannak bizonyult. Z. Kárpát úgy látja, a kommunisták térden állva könyörögtek volna a receptért az eljárást látva, hiszen az annyira koncepciózus volt.

A Jobbik követeli az ÁSZ vezetőjétől, hogy álljon ki a közvélemény elé, kérjen bocsánatot attól a politikai közösségtől, amit nem szakmai, hanem politikai indokok alapján igyekezett ellehetetleníteni. Az ellenzéki párt követeli azt is, hogy a számvevőszék folytasson le egy új, törvényes alapokon nyugvó vizsgálatot.

Z. Kárpát felszólította Orbán Viktort is, hogy ne eredetileg független állami szerveket uszítson politikai ellenfeleire, hanem álljon ki egy miniszterelnök-jelölti vitára Vona Gáborral.