Politikai lózungok helyett szakmaiság - szövetség az orvosok és a Jobbik között

Megoldanák az alapellátás válságát. 

A dokumentum szerint a jövőben közösen dolgoznak a magyar egészségügyi alapellátás helyzetének rendezéséért, "a XXI. századi munkakörülményekért, az európai bérekért, és a megfelelő törvényi háttér biztosításáért.

Az alapellátás válsága az egész egészségügyet maga alá temetheti, az alapellátás fejlesztése viszont egyszerre javítja az ellátáshoz való hozzáférést, és csökkenti a várólistákat - írja pénteki közleményében a Jobbik. 

A párt hangsúlyozza: a tető alá hozott megállapodás azt jelzi, hogy "nem politikai lózungokkal, hanem a legmagasabb szintű szakmaisággal" készülnek az ágazat rendbetételérre. 

A SZIA december közepén tartotta meg első ülését, Tapolcán, ahol olyan szaktekintélyek tartottak előadást a környékbeli meghívott háziorvosoknak, mint dr. Kollai Balázs, dr. Kincses Gyula és dr. Ajtay András.

Nem elég ismerni, ki is kell mondani a háziorvosok problémáit

A magyar egészségügyi alapellátás óriási gondban van, ezt jól jelzi, hogy nemcsak ellenzéki politikusok, de maga a szakma, a háziorvosok is figyelmeztetnek a közelgő veszélyre, az összeomlásra. A háziorvosok ügye egyértelműen kinőtt az aktuálpolitikai csatározások dimenziójából, ezért is szomorú, hogy a szakmai fórumokon nem képviseltetik magukat a kormánypártok.

Szegedi Judit, a SZIA alapító tagja a tapolcai előadáson arról beszélt, hogy ha a szakmabeliek összefognak, akkor véleményeikkel, tapasztalataikkal képesek lehetnek egy új alapokon nyugvó, innovatív alapellátási rendszert kialakítani, valamint kidolgozni az ehhez szükséges javaslatokat.

Németh Szilárd tegnap ennél lényegesen egyszerűbben intézte el az egészségügyi válság kérdését. Szerinte 

"van egy olyan velünk született probléma, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz."

Németh Szilárd: minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz

Van egy olyan „velünk született probléma", hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz - így reagált Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, amikor a közelmúltban nyilvánosságra került, a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó halálesetekről kérdezte a Magyar Nemzet."Én például tegnap szögbe nyúltam, és evvel is elrohanhattam volna, de megpróbáltam magam megoldani"

A Fidesz alelnöke a magyar közélet újabb rekordmélységű óceánárkába alámerülve szóba hozta Vathy Zsuzsa esetét is, bár nem említette a tavaly elhunyt író nevét, csak „bizonyos esetként” utalt a 2017 januárjában történtekre. 

Mint ismert, Vathy Zsuzsa feltehetően egy oltásra lett allergiás tavaly év elején, ám a háziorvos hazaküldte, a szakrendelőben nem tudtak segíteni rajta, aztán a Honvédkórházban több mint öt órát váratták, de nem kapott kezelést. Végül kísérőjével hazament, otthonról hívtak mentőt, de a Szent Imre Kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A politikus szerint ebben az „újév utáni” időpontban „mindenki” ott van a sürgősségi osztályon,

„de az emberek kilencven százaléka január 3-án – nem akarok ebből viccet csinálni – majdnem maga tehet arról, hogy ott van”.

Németh szerint szilveszter éjszakája után a sürgősségi osztály olyan, mint egy „átjáróház”.