Reuters: a Jobbik új, mérsékelt hangvétele sokaknak tetszik

A londoni székhelyű hírügynökség a Jobbik váltópártiságáról közölt hosszú cikket.

A Reuters arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a 2010 óta kormányzó Fidesz magasan vezet riválisai előtt, de több millió magyar még mindig nem tudja kire fog szavazni, a Jobbik új, mérsékelt hangvétele pedig sokaknak tetszik.

„Ez a változás nekem jobban megfelel, jobban tetszik, mint amikor náci pártnak csúfolták a Jobbikot”

- mondta a Reutersnek a 60 éves nagykanizsai Jobbik-szavazó, Borbás Dezső.

A hírügynökségi beszámoló kiemelte: Nagykanizsán, mint sok más választókerületben, a jobbikos jelölt fej-fej mellett halad a fideszessel.

A Reuters felidézte, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke magabiztosságot mutatott a párt március 15-i budapesti rendezvényén.

„Nem félünk Orbántól!” - idézte a hírügynökség Vonát, aki arról is beszélt, hogy a kormányfő a történelem sötét lapjaira lesz száműzve, április 8-án bukni fog.

A Reuters emlékeztetett rá, hogy a felmérések jelenleg a második helyre teszik a Jobbikot, 12-14 százalékos népszerűséggel, szemben a 30 százalékon álló Fidesszel.

Néhány közvélemény-kutató szerint azonban a Fidesz népszerűségét túlbecsülik, mivel a magyarok egy része fél nyíltan ellenzéki nézeteket hangoztatni.

„Arra számítok, hogy a Jobbik meglepetéseredményt produkál a felmérésekhez képest, sokkal erősebb, jobb eredményt ér el a választásokon”

- jelentette ki a Reutersnek Boros Tamás, a Policy Solutions politikai elemzője. Szerinte azonban ez nem jelenti azt, hogy megnyerik a választást, vagy hogy leváltják a kormányt, de a Jobbik egyértelműen a legerősebb ellenzéki párt lesz.

Boros arról is beszélt, hogy a szocialisták az elmúlt hónapokban zűrzavarba kerültek, a Jobbik pedig sok bizonytalan választót megnyerhet.

A Reuters a párt programjából is szemezgetett, és azt írta: a Jobbik támadást indított az állami korrupció és mutyi ellen, komolyabb intézkedéseket sürget a szociális egyenlőtlenségek felszámolására Magyarországon, hogy megállítsák a munkavállalók kiáramlását a gazdagabb nyugat-európai országokba. A hírügynökségi beszámoló ugyanakkor kitért arra is, hogy Orbán alatt az éves gazdasági növekedés újra 4 százalék körüli, de az EU és a jogvédő csoportok a média szabadságának, az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolásával, valamint Magyarország önkényuralom felé vezetésével vádolják. A Reuters cikke ironikusnak nevezte, hogy az Európai Unió és a bevándorlás bírálatával a Fidesz most úgy beszél, mint a régi Jobbik.

A hírügynökségnek nyilatkozva a jobbikos Gyöngyösi Márton azt mondta: „elborzadt” attól, hogy a Fidesz hogyan vette át pártja korábbi programjának egyes elemeit, és fokozta azt a szélsőségességig. A jobbikos politikus „őrültségnek” nevezte, ahogy a magyar születésű milliárdos, filantróp Soros Györgyöt démonizálja Orbán Viktor.

„Lehet ellenezni sok mindent, amit Soros képvisel, beleértve a liberális ideológiát, vagy a liberális társadalomelméletet, de nem lehet ilyen gyűlöletkampányt folytatni egy személy vagy ideológia ellen”

- vélekedett Gyöngyösi.

Az országgyűlési választással kapcsolatban elmondta, ez lesz az első alkalom, amikor letesztelhetik a párt teljesen új stratégiáját, illetve paradigmaváltását. „Ez nagy próbatétel a Jobbiknak” - tette hozzá. A Jobbik úgy érzi, 40 egyéni körzetet is meg tud nyerni, és erre nagy hangsúlyt is fektetnek, hogy sikerüljön. Gyöngyösi arra számít, hogy pártja akár 100 helyet is szerezhet az új parlamentben. A hódmezővásárhelyi időközi választás felrázta a versengést, hiszen ledőlt Orbán egyik vidéki bástyája. Gyöngyösi szerint megvannak a technikai lehetőségei a Fidesz legyőzésének országos szinten is, csak ennek meg kell találni a módját.