Az MSZP-nek már nem a kormányváltás a legfontosabb

Egy Vona-világ és egy Karácsony-világ közti döntéssé akarják redukálni a választást.

Az interjú érdekessége, hogy Horn leírja,

"Botka lelépése után a megrettent MSZP katasztrofális alkut kötött a DK-val, aminek az lett az eredménye, hogy gyakorlatilag az ország felében nincs szocialista jelölt. Márpedig ha nincs helyi jelölt, nincs párthoz köthető kampány, se mozgósítás, és kevesebb a listás voks is."

Tehát kijelenti, hogy az MSZP egy gyenge kezű vezetővel, aki nem ismeri a pártot, az elmúlt évtizedek leggyengébb felállásával vágott bele a kampányba. Mindezek után azt ecseteli, hogy

"a Karácsony-kampány fő kihívása a kormányképesség felmutatása: a Gergő ismert, szimpatikus népszerű fickó, de nem mindenki hiszi el róla, hogy külsősként alkalmas is egy kormány vezetésére."

És miközben mindenki a kormányváltásért küzd, addig az MSZP-P elnöki tanácsadójának a legfontosabb, hogy

"egy Vona-világ és egy Karácsony-világ közti döntéssé redukálja a választást."

Ezért a baloldali tömbnek meg kell különböztetnie magát a Jobbiktól és nem szabad az MSZP-nek "a kormányzati korrupcióról általában beszélnie". Ezen a javaslaton nem csodálkozunk, hiszen a szocialisták kormányzása alatt is bőven voltak korrupciós ügyek, csak ott csöndben, asztal alatt váltottak gazdát a nokiás dobozok és nem nemzeti szalaggal átkötve, büszkén építették az új elitet állami pénzekből. A Jobbik ezzel szemben nem volt még kormányzati pozícióban így a korrupciós retorika feléjük irányítja a szavazókat.

Ugyan a "Republikon számai azt mutatják, hogy kormányváltó hangulat van az országban, (...) durván 40 százaléknak inkább tetszik ami megy ma az országban, 60-nak nem, viszont közülük 20 szinte soha nem, vagy nagyon ritkán megy el szavazni",

Horn szerint ezen eberek "többsége nem egyezkedésre, látványos kézfogásokra, hanem alternatívára vár, nem számolgatni akarnak, hanem jövőképeket látni."

Annak ellenére, hogy Budapestet leszámítva az ország szinte minden körzetében a jobbikos jelölteket hozzák ki a közvélemény-kutatások a legerősebb ellenzéki indulóknak, az MSZP-P továbbra is próbálja elhitetni, hogy ők az esélyesek, ezzel abban reménykedve, hogy minél több képviselőjük kerülhet be a Parlamentbe.

A Karácsony-világ és Vona-világ megkülönböztetése pedig azért fontos számukra, hogy egyezkedés helyett így nyomják el a kis baloldali pártokat.

Ha belegondolunk, hogy mi ennek a logikának a végkimenetele, akkor arra juthatunk, hogy az MSZP egy olyan Országgyűlést képzel el, ahol a Fidesz továbbra is a legerősebb párt, mellette jelen van a Jobbik, a DK és az MSZP. No itt kellene kormányt alakítani, és mint Karácsony korábbi kijelentéséből tudjuk, ők előbb fognának össze Orbán Viktorral, mint Vona Gáborral.

Horn a jelenlegi választást a 2002-eshez hasonlította, amikor akárcsak a mostani hódmezővásárhelyi választásnál, a magas részvételi arány hozta el a Fidesz bukását, annak ellenére, hogy a párt minden szavazóját el tudta vinni az urnákhoz.

"A mindent eldöntő részvételi arányok olyan érzelmi kérdéseken, momentumokon múlhatnak, amelyeket nehéz előre megjósolni. Ha például a miniszterelnök egy nemzeti ünnepen megtorlással fenyegeti a vele egyet nem értő polgártársakat, az ilyen lehet"

- mondja, amihez mi hozzá tennénk, hogy az is ilyen momentum lehet, mikor Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök-jelölje arról nyilatkozik, hogy Orbán Viktor vezetése alatt fogna hozzá a NER lebontásához.

Karácsony Gergely, a Fidesz húsvéti csokinyuszija

„Jobban utálom az MSZP-t, mint a Fideszt" - jelentette ki 2012-ben egy zártkörű, a Debreceni Egyetemen megtartott beszélgetésen az akkor még LMP-s Karácsony Gergely. Ma ez, 2018-ban úgy hangzik a szocialista miniszterelnök-jelöltté avanzsált szélkakas politikus szájából, hogy jobban utálja a Jobbikot, mint a Fideszt.