Miskolcon már a jobbikos jelölt vezet

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén Pakusza Zoltán a fideszes jelöltet is megelőzte.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú választókerületében a Jobbik jelöltje rendelkezik a legmagasabb támogatottsággal, az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 35%-a Pakusza Zoltánra szavazna, míg a Fidesz-KDNP színeiben induló Hubay György a választók 33%-ának támogatottságát tudhatja maga mögött az Iránytű Intézet kutatása szerint.

A közvélemény-kutató szerint az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Dr. Varga Lászlóra 25% szavazna. A Momentum jelöltje és az LMP jelöltje mindössze 2-2%-on áll.

Emlékeztetnek: a 2014. évi országgyűlési választáson Sebestyén László (Fidesz-KDNP) mindössze 135 vokssal (30,9%-os eredményével), egy hajszállal előzte meg Pakusza Zoltánt, aki az érvényes szavazatok 30,6%-át gyűjtötte be (a Fidesz színeiben ezúttal Hubay György indul) A mandátumot azonban a baloldali összefogás jelöltje, Dr. Varga László szerezte meg 31,4%-os eredményével. Mérésük alapján a baloldali jelölt – a szomszédos miskolci választókerülethez hasonlóan – most jelentősebb hátrányból indul, a mandátumért folytatott küzdelem a Jobbik és a Fidesz-KDNP jelöltje között dől el. Mile Lajos az LMP színeiben 3,3%-kal végzett.

A kutatóintézet ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 25-től március 27-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. 

A Fidesz miskolci kihívója: az emberek igénylik a változást, ha nem jön, a térség halálra van ítélve

2014-ben néhány szavazat döntött a baloldali, a fideszes és a jobbikos jelölt között Miskolcon. Az MSZP azóta megroppant, a Fidesz még Orbánt is bevetette a kampányban, de a Jobbik jelöltje tudja: illúziók helyett valódi változásra van szükség. Pakusza Zoltánnal, a legerősebb ellenzéki párt képviselőjelöltjével beszélgettünk, aki a városban született, és ott is tanított 15 éven keresztül.

Bajban lehet a Fidesz

Orbán Viktor indirekt módon bizonyította be, hogy a Fidesz komoly bajban lehet Miskolcon: a miniszterelnök a napokban már másodszor látogatott Miskolcra, hogy megtolja Csöbör Katalin kampányát (és így közvetve a másik miskolci fideszesét). Erre más jelöltek esetében még nem volt példa.

Az első, március 1-jei látogatással ellentétben viszont most nem "bevándorlózta" le a cigányokat, most inkább arról beszélt, hogy a gazdasági fejlődés megáll, ha nem az ő pártja nyeri az országgyűlési választást.

Fej-fej mellett

Az Iránytű Intézet kutatása szerint a választókerület teljes népessége körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik fej-fej mellett, 18-18%-on áll, míg az MSZP-P-re a jogosultak 11%-ra voksolna. A többi párt támogatottsága a választókerületben elenyésző, a DK és az LMP is mindössze 2-2%-on áll. A választókerületben magas (22%) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya, de jelentős (17%) a pártpreferenciájukat titkoló választók aránya is. Helyben mindössze a jogosultak 6%-a állítja, hogy biztosan nem szavazna.

A pártot választani tudók között a Jobbik vezet 34%-kal, tőle alig lemaradva a Fidesz-KDNP a pártválasztók 33%-ának támogatását tudhatja magáénak. Az MSZP-P-re voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson a pártválasztók 20%-a, a DK és az LMP pedig 4-4%-on áll ebben a kategóriában.