"Kis pénz, kis egészségügy" – a jobbikos dr. Lukács László György meglepetésre készül

A Jobbik képviselőjelöltje bízik abban, hogy a karcagi körzetben hódmezővásárhelyi sikert érnek el.

Az április 8-i választás egyik komoly tétje az, hogy egyéniben a taktikai szavazók és a bizonytalanok hogyan döntenek. Ön a felmérések szerint Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. számú választókerületében egyértelműen a legesélyesebb kihívója a kormánypárti jelöltnek. Bízik abban, hogy beérheti Kovács Sándort?

Hódmezővásárhely bizonyította, hogy nincs előre lefutott választás. Még olyan helyeken sem, amit a Fidesz fellegvárának tartanak. Ahogyan Vásárhely, úgy Karcag is a Fidesznek erős körzet volt. De, ahogyan a magas részvétellel lebontották Hódmezővásárhely mítoszát, ha Karcagon, a Nagykunságban és a Tisza-tónál is sokan elmennek szavazni, itt is ledőlhet egy újabb legyőzhetetlennek hitt Fidesz-bástya.

Kovács Sándor helyett korábban Fazekas Sándor miniszter indult a karcagi körzetben. Könnyebb vagy nehezebb megmérettetésre számít?

Talán nehezebbre. Hiszen nem véletlen, hogy egy kevésbé ismert jelölt mellett tette le a voksát a Fidesz. Fazekas nevéhez annyi negatív esemény, annyi megígért, de be nem váltott fejlesztés fűződött, hogy reménytelen helyzetből vágott volna neki a kampánynak. Kovácsot kevesen, sőt alig ismerik valójában, ez az előnye lehet, de ebben van az ő hátránya is, hiszen országos szinten rutintalan politikus. Mindazonáltal kemény kampány van mögöttünk, és kemény választás lesz, ahol a végén, ahogyan a versenyhelyzetekben általában, a jobbik fog győzni.

A Fidesz-KDNP-vel való parlamenti együttműködés lehetősége már évekkel ezelőtt elmerült az arrogancia mocsarában, még a legnormálisabb, az emberek biztonságát szolgáló kérdésekre is csak vádaskodás jut válaszul. Például ott van a hírhedt fegyverneki kereszteződés, ahol folyamatosak a balesetek, és amiről már Ön is beszélt a parlamentben, de csak leszólták érte. Milyen így a helyiek képviselete, és milyen lenne, ha a Jobbik nyerne?

Valóban gond, hogy az egész környékünket az árokásás és az ideológia mentén szerveződött harc, ellehetetlenítés jellemezte. Én egy olyan Nagykunságot és Tisza-tavi régiót képzeltem el, és a Jobbik ezen fog dolgozni, ahol teljesen mindegy, hogy ki milyen politikai értéket vall magáról, ki hová sorolja magát a politikai palettán. Ha tisztességes és a környék érdekét szolgáló a szándéka, az bírni fogja a támogatásomat. Ügyvédként megtanultam, nincs elveszett ügy, csak keményebben kell dolgozni. Nincs elveszett város, térség, választókerület, csak keményebben kell dolgozni. Ezt vallom, és így is fogok dolgozni.

Milyen a helyi kampány? Országszerte plakátrongálások, hazug szórólapok, hamis pletykák terjednek, a kormánypártok minden eszközt bevetnek az esélyes ellenzéki jelölt eltiprására.

Az országos mintához képest egy kicsit talán nyugodtabb a kampány hangneme környékünkön, persze az is világosan látszik, hogy személyes támadást a kormánypártiak részéről csak én kapok. Ez azért jól mutatja, hogy csak tőlem tartanak április 8-án. Rendszerszintű rongálások errefelé nem voltak, de pár aljas húzás azért már volt, mint amikor oda buszoztatott emberekkel akarták tönkretenni a karcagi nyugdíjasok szórakoztató estjét, amelynek Vona Gábor volt a házigazdája. De nálunk is felütötte a fejét a nyilvánvalóan a kormánypártok által pénzelt, magukat elégedetlen jobbikosoknak beállító embereknek egy pár akciója, javarészt olyan emberekkel a háttérben, akiknek a Jobbikhoz semmi közük nem volt az elmúlt 10 évben, annál inkább a Fideszhez. Persze még mindig van hátra pár nap a választásig, bármi elképzelhető, ha szorult helyzetben van a Fidesz biztos megint aljas eszközökhöz fog nyúlni.   

Ön a Jobbik egyik egészségügyi szakpolitikusaként elég sokat nyilatkozott már arról, milyen égető problémákat kell megoldani. Ez egy olyan kérdés ami mindenkit érint, a kormány érhetetlen módon mégis periférián kezeli. Miket tart a legsúlyosabb gondoknak?

Teljesen világos, hogy ennyi pénzből, amennyit a kormány az egészségügyre szán és amennyit rá költ, egyszerűen nem lehet elfogadható színvonalú és biztonságos egészségügyet csinálni. Kis pénz kis foci, mondta Puskás öcsi - ez most helyesen úgy néz ki: kis pénz, kis egészségügy. Összegezve: az egészségügyi ellátásra való várakozási idő nem csökkenthető plusz pénz nélkül, a dolgozók fizetését nem lehet kigazdálkodni plusz pénz nélkül, és ennyi pénzből a kórházak is csak adósságot tudnak termelni. Oda kell adni végre az egészségügynek járó pénzt, mert az megvan a gazdasági teljesítményünkben, és ezáltal rendelkezésre állna a költségvetésben is, ha nem másra – sokszor értelmetlen dolgokra- költené el a pénzt a kormány.

kireszavazzunk.hu - Iránytű Intézet

kireszavazzunk.hu - Iránytű Intézet

És mik a legfontosabb gondok a saját választókerületében?

A választókerületben óriási probléma, hogy nincsenek tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek, sőt az utóbbi időben már egyáltalán nincsenek munkahelyek és erre irányuló fejlesztések. Éppen ezért térségünk az egyik leggyorsabban kiürülő, elnéptelenedő környék az országban. Mondjuk nem lehet csodálkozni, hogy igen kevés beruházás, munkahelyteremtés akar „ide jönni” hozzánk, mert botrányos állapotban vannak közútjaink. Sokan amikor ide érkeznek meglepődnek, hogy ez a térség ilyen rossz állapotban van nyolc évnyi olyan kormányzás után, amikor a Kormányban két karcagi Miniszter is ült. A térségen nem a Kormány általi megbecsültség látszik, inkább a magára hagyottság.

Nemrég Fegyverneken tartott közös lakossági fórumot Toroczkai László ásotthalmi polgármesterrel, Jobbik-alelnökkel. Nagy pofon a Fidesznek az, hogy a migrációról kreált hamis vádjai rendre lelepleződnek, milyen visszajelzéseket lát erről a lakosság körében?

Érdekes volt Toroczkai Lászlótól más megvilágításban hallani a migráció témáját, mint ahogyan a kormány adja elő. Sőt még érdekesebb volt, hogy bár a lakosok nagy figyelemmel hallgatták Lacit, mégis elmondták, hogy őket nem a migráció érdekli, és az, hogy a kormány mennyire erőlteti ezt a témát, hanem az életüket sokkal mélyebben befolyásoló problémákra kíváncsiak. A bérek színvonalára, az egészségügy állapotára és az utak állapotára.

Komoly célja lehet az ellenzéknek, hogy minél nagyobb legyen a választási részvétel. Érez mozgolódást, van kormányváltó hangulat?

Igen, van mozgolódás. Őszhöz képest, amikor szintén napi rendszerességgel jártuk a körzet forgalmasabb tereit és piacait, mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy elkezdtek aktívabbá válni a kormányváltást akarók. Már csak az a kérdés, hogy az utolsó héten mennyire fog felgyorsulni ez a folyamat. Mi minden erőnkkel eddig is azon voltunk, hogy a lehető legtöbb emberrel megértessük, hogy most komoly tétje van a választásnak. Bár, mint mondtam, egy kőkemény Fidesz-körzetről beszélünk a Nagykunságban, mégis mi is, és szerintem az elégedetlen kormányváltók is meglepetést fogunk okozni a Fidesznek. Ha Hódmezővásárhely és Lázár János is elesett korábban, itt is le lesznek győzve a Nagykunságban.