Mészáros alulfizeti a melósait

Pedig bőven lenne miből!

Azt gondolná a magunkfajta egyszerű állampolgár, hogy az állami megbízásokkal teletömött Mészáros-cégeknél bőségesen megfizetik az alkalmazottakat. A G7 az elérhető éves számviteli beszámolók alapján megállapította, Mészáros cégeinél a keresetek 2016-ig elmaradtak a magyar átlagfizetéstől. (A 2017-es beszámolókat csak május 31-ig kell közzétenni, így a tavalyi évről még nem állnak rendelkezésre adatok.)

A felcsúti polgármester-gázszerelő és családja cégbirodalma 2016 végén még jóval kisebb volt, mint manapság, ezért a gazdasági lap a 12 legnagyobb Mészáros-céget vizsgálta meg. Ezeknél az alkalmazottak létszáma meghaladja a tíz főt. A legtöbb alkalmazottat a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. foglalkoztatta (214 fő), ez a cég a második legnagyobb árbevételt produkálta (kb. 7,5 milliárd forint), ugyanakkor üzemi eredményként mindössze 79 millió forintot realizált. A legnagyobb árbevételt (17 milliárd forint) és a legnagyobb üzemi eredményt (3,8 milliárd forint) is a vasútépítésekben nagyot hasító R-Kord Kft. könyvelhette el, ám alkalmazottak számát tekintve csak a középmezőnyben helyezkedik el 70 dolgozóval.

A vállalkozásoknál fizetett bruttó bér azonban 2016-ban elmaradt a nemzetgazdasági átlagtól: egy Mészáros-dolgozó bruttó 213 ezer forintot keresett.

A G7 összesítése szerint a Mészáros család cégbirodalmának árbevétele 2013 óta évente átlagosan 36 százalékkal nőtt, az üzemi eredmény még ezt is meghaladó mértékben emelkedett: évente átlagosan 57 százalékkal. A bruttó átlagkereset azonban 2013-ról 2015-re csupán évi 14 százalékkal emelkedett (177 ezerről 230 ezerre), sőt 2016-ra még csökkent is a dolgozók átlagos fizetése (213 ezer). Így a három év alatt évi átlag 6 százalékkal nőtt a Mészáros-alkalmazottak fizetése. Noha a növekedés meghaladja a KSH által közzétett 4 százalékos átlagos emelkedést, de a fizetés még így is 19 százalékkal a nemzetgazdasági átlagbér alatt maradt.

A G7 szerzője kiemeli, hogy míg 2013-ban a bérköltségek és az üzemi eredmény egyaránt az árbevétel 11-11 százalékát tették ki, az olló kinyílt a profit javára: 2016-ban a bevétel mindössze 6 százalékára rúgtak a fizetések, míg az üzemi eredmény az árbevétel 17 százalékát tette ki, amit a szaklap szerint

nyugodtan hívhatunk extraprofitnak, bármely multi megirigyelné ezt a számot.