Beváltott ígéret: zsigeri bosszúállás, vagy hideg számítás?

Fenyegetések, listára vett emberek: fokozza a félelemkeltést a Fidesz.

Az egyik kérdés lehet például az, hogy ezt most a bosszuállás szándékával, zsigerből, hatalmi gőgből teszik, vagy nagyon is jól átgondolva. 

Ezekben az érzelmekkel túlfűtött napokban nyilván hajlik az ember arra, hogy az első változat. A zsigeri. Abból a szempontból ez igaz lehet, hogy a győztes szavazók (egyikük még választás előtt pár nappal mondta nekem, hogy reméli, Orbán betiltja az összes pártot a Fidesz-KDNP-n kívül), illetve a kormánypártok alsóbb szintjein lévők most nem méltósággal ünneplik a győzelmet, hanem elősorban kárörvendenek, és a legőszintébben azt kívánják, hogy legyen megorlás, hogy Orbán Viktor szavai számukra is felfogható módon manifesztálódjanak. Perek, vegzálások, ellenzéki megmozdulások szétverése stb..

Ugyanakkor szerintem ahogyan a választás előtt sem így volt, a Fidesz és annak véleményvezérei most sem indulatból fenyegetnek. Mindent okkal, érdekből, forgatókönyv, forgatókönyvek alapján tesznek. Lépésről lépésre. Előre kitervelten. Ahogyan tették ezt az elmúlt években is. 

Ha a valóság, igazság, tisztesség és más hasonló morális hóbortokhoz való ragaszkodásunkat félretesszük, akkor nem mondahatunk mást, mint hogy

a Fidesz és annak propagandagépezete tökéletes munkát végzett a saját céljuk szempontjából. Hatalmukat nemcsak megtartották, de jó alaposan meg is erősítették. Nem indulatból, hanem hideg számításból.

Április 9-én ugyan miért változtattak volna ezen?

Mi lehet a célja a kormánypártoknak a következő négy évre? Nyilván az, hogy ők maradjanak hatalmon. 2022-ben is, aztán '26-ban, de lehetőleg az idők végezetéig. 

Ehhez nekik mindenképpen kedvez, ha a velük szemben kritikus korosztályok, képzettebb rétegek kivándorolnak, hiszen a saját hatalmi igényeikre szabott választási rendszerben így még simább győzelemre számíthatnának 2022-ben.

Ugyanakkor a Fidesznél pontosan tudják azt is, hogy az uniós pénzeket 2020-ig már most elköltötték, komoly gondok lehetnek az államháztartási hiány mértékével, úgy általában a magyar gazdasággal. 

A kormánynak a jól képzett, agilis magyarok tömeges kivándorlása azért is jól jön, mert a nyugaton tisztességes béreket kereső magyarok százezrei nyilván nem hagyják éhenhalni, kilakoltatni a szüleiket, nagyszüleiket, akik számára nem hogy az Erzsébet-utalványok "luxusa" lesz múló emlék csupán, de sokuknak a nyugdíj csak a nyomorra lenne elég, tisztességes öregkorra semmiképpen.

És amíg a gyerek, az unoka havonta küldi az eurókat maminak, papinak, addig mami és papi is könnyebben megetethető majd valami érzelmi alapú fenyegetéssel, és az arra adott hazug válasszal.

Persze, mindez csak egy felvetés a sok közül, ezért úgy is érdemes kezelni. Az azonban biztos, hogy

a Fidesz számára sokkal kényelmesebb, ha a kormánypropaganda hazugságaira immunis tömegek házon kívül vannak.

Ehhez pedig jó eszközként szolgál a listázások, a listán szereplők nevének közlése, a fenyegetések ilyen gyors, ilyen világos és ilyen intenzív tálalása.