2018. 05. 01. 10:42
MTI nyomán

Beindult a fideszes védekezőpropaganda: Ifj. Lomnici már uniós "költségvetési terrort" vizionál

Hiányoznak a jogi alapjai az uniós költségvetésből járó források esetleges megkurtításának - mondta a Financial Times értesüléseire reagálva ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 keddi műsorában. Ahogy arról tegnap az Alfahír is beszámolt, az Európai Bizottság új, minden eddiginél szigorúbb, a Fidesz számára védhetetlen módszert vezetne be a mértéktelen korrupció letörésére.

A Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) közpénzeltüntető egyesület szóvivője szerint a kohéziós alap - amelyet a jelenlegi költségvetési ciklusban az egy főre jutó GDP alapján számolnak ki - átszabásáról már korábban is jelentek meg információk.

Az alkotmányjogász a bizottsági állásponttal szemben azt a 312. cikkelyt tekinti irányadónak, amelyik rögzíti, hogy az Európai Tanács a költségvetési keretről egyhangúlag határoz.

Szerinte mindez azt jelenti, hogy egyetlen vétó is meg tud akadályozni bármilyen bizottsági előirányzatot (még szerencse, hogy a z EU-ban nem a magyar kormány szekértolóinak politikailag erősen motivált szakvéleménye az irányadó - a szerk.).

Ifj. Lomnici azt is kiemelte, hogy a Brexit miatt mindenki készül a kohéziós alap valamilyen átalakítására, majd hozzátette:

szerinte ez a "költségvetési terror" új elem az Európai Unióban.

Arról, hogy hogyan igyekszik az Európai Unió gátat szabni a fideszes politikusok és oligarchák lenyúlásainak, itt olvashat bővebben:

Megérte hepciáskodni Brüsszellel: Olyan uniós pofon jön, ami kiütheti Orbánék oligarcháit

Nem csak a hetes cikkely pörölycsapásától kell rettegnie Orbán Viktoréknak, az Európai Bizottság ugyanis egy sokkal rafináltabb és a Fidesz számára húsba vágóbb szisztémával kedveskedhet a korrupt narancsbáróknak. A Financial Times szerint az új rendszer szankcióitól nem védene tagországi vétó, minősített többség is elég lehet ahhoz, hogy felfüggesszék az uniós támogatások kifizetését.