Megérte hepciáskodni Brüsszellel: Olyan uniós pofon jön, ami kiütheti Orbánék oligarcháit

Ettől a lengyelek sem védhetik meg a Fideszt.

A 2021-2027 közötti költségvetés szerdán bemutatásra kerülő javaslatában az szerepel majd, hogy

ha egy tagállam esetében az igazságszolgáltatás nem megfelelő működése miatt veszélyben látják a források megfelelő elosztását, akkor felfüggeszthetik a kifizetéseket.

Ezzel gyakorlatilag a Fidesz-közeli narancsoligarchák legfőbb bevételi forrásuktól esnének el, ráadásul a brit lap szerint minderre anélkül kerülne sor, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei károkat szenvednének.

Névtelenséget kérő illetékesek szerint ugyanis az érintett tagállamok ebben az esetben sem mentesülnének befizetési kötelezettségeik alól, ami biztosítaná, hogy az agrártámogatások és a már megkezdett beruházások ne álljanak le.

Európai szellemi műhely: Az uniónak a hetes cikkelyhez kell nyúlnia a magyar kormánnyal szemben

Rekviem egy demokráciáért: az Európai Unió és Orbán Magyarországa címmel terjedelmes elemzést tett közzé a European Council on Foreign Relations (ECFR) elnevezésű, Európa minden fővárosában irodával rendelkező, nemzetközi szellemi műhely és tanácsadó szervezet, melyben azt járják körül, miként tudná az európai közösség megrendszabályozni a demokratikus játékszabályokra fittyet hányó Orbán Viktort.

Az új csodafegyver

Mivel az Orbánnal szemben eddig felmerülő hetes cikkely bevezetését könnyedén megakadályozhatják a lengyelek, így az Európai Bizottság kénytelen volt új fegyver után nézni, amit az uniós alapszerződés 322. cikkében találtak meg.

A költségvetési tervezés alapját megszabó cikk annyit mond ki, hogy a tagállamok rendeletben - minden tagország számára kötelező érvénnyel alkalmazandó jogszabályban - határozzák meg a költségvetés "végrehajtására, valamint az elszámolások végzésére és ellenőrzésére vonatkozó eljárást”, illetve „a pénzügyi szereplők, és különösen az engedélyezésre jogosult tisztviselők és a számvitelért felelős tisztviselők felelősségére vonatkozó szabályokat".

A Financial Times szerint a bizottság ez alapján olyan rendeletet javasol majd, amely kimondaná:

ha egy országban az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatt nem látják biztosítottnak a források megfelelő ellenőrzését, akkor a tagállami vagy regionális hatóságok helyett az unió koordinálhatja a támogatási pénzek elosztását.

Így a forrásokat valóban arra fordíthatják, amire eredetileg szánták őket, és nem a Mészáros Lőrincek vagy Tiborcz Istvánok zsebében, vagy gyémánttá alakulva arab bankszámlákon kötnének ki, mint jelenleg.

Ráadásul roppant ironikus, hogy épp Orbán Viktor egyik hazugságából válthat félig-meddig önbeteljesítő jóslat, hiszen mint emlékezetes, a kormányfő a Jobbik béruniós kezdeményezése kapcsán vádaskodott igaztalanul azzal, hogy az ellenzéki párt az EU kezébe helyezné a magyar költségvetésről való döntés jogát. Úgy tűnik Brüsszelben egyeseknek megtetszett az ötlet, és ha nem is a magyar büdzsét, de a kintről jövő pénzeket szívesen terelnék végre átlátható mederbe.

Nincs kibúvó?

Ahhoz, hogy Orbánék keresztbe feküdhessenek a 322. cikkre hivatkozva benyújtandó bizottsági jogszabályjavaslatnak, minősített többségre van szükség az Európai Parlamentben:

ez legalább 15 tagországot, és az unió lakosságának 65 százalékát jelenti.

Ennyi szövetségese pedig még akkor sem valószínű, hogy lesz a Fidesznek, ha a lengyeleken kívül a néppárti frakció is megmozdul mellettük (az utóbbi időszak kritikái és belső feszültségei alapján pedig szinte elképzelhetetlen, hogy az Európai Néppárt (EPP) egységes módon álljon ki a magyar miniszterelnök mellet).

A brit lap szerint a javaslat nyomán fokozódhat a feszültség az Európai Bizottság, illetve Lengyelország és Magyarország között. Tegyük hozzá, a feszültség szentije már így is elég magas, elég csak a múlt heti LIBE-tervezet bemutatására és az azt övező nyilatkozatokra gondolni.

De az is roppant beszédes, hogy a Néppárt május elején tisztázó beszélgetésre hívta a magyar miniszterelnököt, amire eddig nem nagyon volt példa, és valószínűleg annak az előjele, hogy az EPP fontolgatja az Orbánék mögüli kihátrálást.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Brüsszelbe rendelték Orbán Viktort

A Politico európai kiadásának naponta jelentkező hírlevele, a Brussels Playbook írja a legfontosabb hírei egyikeként, hogy az Európai Néppárt május elején tisztázó beszélgetésre hívta a magyar miniszterelnököt - írja a portál alapján a hvg.hu.