Villámgyorsan törölte hirdetését az ingatlanvásárlásért letelepedést ígérő hongkongi cég

Az állítják, hetekkel ezelőtt megszüntették ezt a tevékenységet.

Törölte hirdetését az a hongkongi cég, melyről a Direkt36 tegnap írta meg: magyarországi ingatlanvásárlásért, valamint 50 ezer eurós ügyintézési díjért magyar letelepedési engedélyt intéznek – olvasható a 444-en. Az LSP International tulajdonosa az a Lian Wang, aki a Rogán Antal- és Habony Árpád-féle letelepedésikötvény-bizniszben is felbukkant.

Már nem kötvényt, hanem ingatlant vesznek a gazdag migránsok

A letelepedésikötvény-bizniszben is érintett kínai Lian Wang egy másik cége most magyarországi ingatlanvásárlásért cserébe ígér magyar tartózkodási engedélyt. A hongkongi vállalkozás szerint egyeztettek a Bevándorlási Hivatallal, ez adja a program garanciáját. Az intézet kiemeli: törvényi felhatalmazás híján nem adhatnak garanciát, de nem cáfolták az előzetes egyeztetés kérdését.

Bár a cikk megjelenése előtt az LSP International nem reagált az oknyomozó portál kérdéseire, csütörtök délután azt közölték, „már hetekkel ezelőtt megszüntették ezt a tevékenységet”. A cég azt is kiemelte, „nem dolgozott ki semmilyen ingatlanbefektetési bevándorlási programot a magyar kormánnyal közösen. A cikk maga idézi az LSP saját hirdetését, mely szerint ez nem hivatalos magyar kormányzati program. Valójában az történt, hogy az LSP kellő körültekintés nélkül követte más közvetítők hatályos bevándorlási jogszabályokon alapuló, meglévő marketinggyakorlatát”.

Tegnap a Kormányzati Tájékoztatási Központ is reagált a Direkt 36 írására. Közleményükben „egyszerűen hazugságnak” nevezték az interneten is fellelhető programot, és azt ígérték, „a szóban forgó cég ellen a Külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket”. A portál azon kérdésére nem válaszoltak, hogy milyen lépéseket tart szükségesnek a Külügyminisztérium, és ezek közül melyeket tette meg.

Azt egyébként a tényfeltáró portál sem állította, hogy a magyar kormány támogatásával indult volna az ominózus program, a Bevándorlási Hivatal pedig cáfolta, hogy megállapodást kötöttek volna az LSP Internationallel vagy garanciát vállaltak volna a letelepedési engedély megadására.