Blochamps: A rekord infláció csak a leggazdagabbakat gazdagította tovább

Blochamps: A rekord infláció csak a leggazdagabbakat gazdagította tovább

Míg a legfelső 10 százalék a társadalom pénzügyi vagyonának kétharmadát birtokolja, addig a legfelső 1 százalék egyenesen a harmadát.

A több évtizede nem látott mértékű infláció tulajdonképpen a leggazdagabbakat tette még vagyonosabbá – számolt be a Blochamps sajtóközleménye.

Magyarországon legalább 500 millió forint vagyon kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön a leggazdagabb egy százalékba – derült ki a Blochamps Capital pénzügyi tanácsadó cég összeállításából. Karagich István a cég ügyvezetője kiemelte:

Elmondható, hogy a világon végig söpört infláció a leggazdagabbak vagyonát gyarapította elsősorban. Soha nem látott mértékben emelkedett a leggazdagabb egy százalék vagyona hazánkban is.

Az elmúlt 10 évben figyelemre méltóan megnőtt a dollármilliárdosok száma. A világ felnőtt lakosságának 1,1 százaléka dollármilliomos, összesen közel 60 millió ember – írták.

A magyar társadalom szövete is számos szempontból szétszakadt, az utóbbi években pedig a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek frusztrációja összeforrt az infláció ejtette sebekkel.

A lakossági hitelállomány 15 ezer milliárd forintos teste, illetve a társadalom fogyasztási kosaraira nehezedő infláció a lakosság kilenc tizedére esik. Bár a legfelső 10 százalék is 3000 milliárd forintnyi adósságterhet visel, ám emellé körülbelül 63 ezer milliárd forintnyi pénzügyi eszközállomány és 48 ezer milliárdnyi reál eszközállomány párosul, míg a társadalom alsó 90 százalékának 12 ezer milliárdos hitelállományához mindössze 115 ezer milliárd forint teljes vagyon mutatható ki.

Nem emlékszünk ilyen dinamikájú vagyonosodásra, és a legfelső 1 százalék ilyen mértékű térnyerésére

– mondta Karagich István.

Hiába a rekordra ugró, 96 ezer milliárd forintos társadalmi pénzügyi vagyon méret, ha a növekmény gyakorlatilag egy szűk rétegre koncentrálódik – fejtette ki a Biochamps verzérigazgatója. Hozzátette: míg a legfelső 10 százalék a társadalom pénzügyi vagyonának kétharmadát birtokolja, addig a legfelső 1 százalék egyenesen a harmadát, s ezen a kétpólusosságon az infláció csak további hasadékot ejtett az alsó kilenc tized kárára.

A kutatásaik alapján egyértelműen látszik, hogy Magyarországon a felső egy százalékban is jelentős szerepet foglal el ugyan az ingatlan és reálvagyon. Minél kisebb a vagyona egy rétegnek, az ingatlan az összvagyonnak egyre jelentősebb részét teszi ki.

(Címlapkép: Illusztráció. Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc 2017. október 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt)