Idén már megúszhattuk volna az óraátállítást, de a Fidesz ismét leszavazta

Idén már megúszhattuk volna az óraátállítást, de a Fidesz ismét leszavazta

Most vasárnap már nem lett volna óraátállítás, ha a Jobbik-Konzervatívokon múlik, azonban a Fideszen múlt, így továbbra is életünk része marad ez az értelmetlenné vált kellemetlenség.

Balassa Péter ismét benyújtotta az óraátállítás megszüntetéséről szóló jobbikos határozati javaslatot az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elé, de a fideszes többség lesöpörte az asztalról.

Az óraátállítás eltörlését hat évvel ezelőtt az Európai Unióban is kezdeményezték, azonban végleges döntés nem született a mai napig.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője beadványban kérte, hogy a kormány a lehető leghamarabb tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a téli-nyári időszámítás szerinti, kétszeri óraátállítás Magyarországon kerüljön eltörlésre, és a jövőben a nyári időszámítás legyen alkalmazandó.

Hangsúlyozta: a kormánypárti többség azonban évek óta leszavazza az ellenzéki párt javaslatát, és semmit nem tesz az ügy érdekében, ezért vasárnap, március 31-én ismét át kellett állítani az órákat hajnali 2 óráról 3 órára. Ekkor kezdődik a nyári időszámítás.

A Jobbik-Konzervatívok évek óta folyamatosan hívja fel a figyelmet arra, hogy az időátállásnak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek:

Az évi két váltás mára erőforrás-felhasználás szempontjából is feleslegessé vált, így célunk, hogy Magyarországon a nyári időszámítás szerinti számítási mód legyen alkalmazandó, ezzel jelentős energiát megspórolva.

A legfrissebb információk szerint legkorábban 2025-ben van kilátás arra, hogy erről a témáról döntsenek az EU-ban, ezért a 2024. július 1-jén kezdődő soros magyar elnökségnek rendkívül nagy szerepe lehet az ügy előkészítésében, illetve annak megvalósulásában – hangsúlyozta a Jobbik sajtóközleménye. „Bízunk benne, hogy a magyar elnökségi félévben prioritásként lesz kezelve a kérdés, hiszen egy – az Európai Unió tagállamaiban végzett – felmérés szerint az emberek támogatják az óraátállítás eltörlését, ezen belül is a magyar válaszadók 90 százaléka.”

A Jobbik-Konzervatívok továbbra is azon az állásponton van, hogy az óraátállítás eltörlésével kapcsolatos határozati javaslatuk elfogadásának össztársadalmi haszna lett volna. Szerintük az óraátállítás ideje lejárt.

(Címlapkép: Alfahír)