Hiába nyerhet kupát a Puskás Akadémia, Mészáros Lőrinc miatt nem indulhat az Európa Ligában

Legalábbis az UEFA vonatkozó szabályzata alapján nagyon úgy tűnik.

Története legnagyobb sikerére készül a felcsúti Puskás Akadémia, a csapat ma este kupadöntőt játszik az Újpest ellen. Az érdeklődéstől persze azért nem omlott össze az MLSZ online jegyvásárló-rendszere:

Ingyen buszoztatás és ingyenjegy is jár, csak valaki menjen már a kupadöntőre szurkolni a Felcsútnak

Magányra vágyik, elvonulna a világ zajától? Lehet, hogy itt a megoldás!Lehet, hogy megvan a megoldás!A Puskás Akadémia hosszú múltra visszatekintő történelme legnagyobb sikerét elérve jutott a Magyar Kupa jövő szerdai döntőjébe, ahol az Újpesttel játszik majd a serlegért és a nemzetközi kupaszereplés jogának kiharcolásáért.

 

Ha a csapat győz, kiharcolja a jogot az Európa Liga selejtezőjében való indulásra is, de ebből még lehetnek bonyodalmak.

Pintér Attila csapata egy lépésre van attól, hogy a klub rövid történelmének első trófeáját nyerje. Ehhez elég megverni az Újpestet, ami ugyan nem lesz könnyű feladat az NB I-ben középcsapatnak számító felcsútiaknak, de lehetetlennek sem mondható.

Orbán Viktor ezzel pazar évet zárna: a választási győzelem után vélhetően ünnepelheti majd a hozzá szintén közel álló Videoton bajnoki címét, míg házi csapata, a néhány év alatt felpumpált Puskás Akadémia lehet a kupagyőztes.

Komoly dilemmát okozhat azonban az Európa Liga-indulás kérdése, ami a Puskás győzelme esetén nehéz helyzetbe hozhatja Mészáros Lőrincet.

A klub ugyanis a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában áll - ez az az alapítvány, ami ellen nyomozás folyik, mivel többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó elszámolni a TAO-pénzekkel. (A szervezet a TAO-program 2011-es indulása óta 10 milliárdot meghaladó összegű közpénzhez jutott.) Az alapítvány kuratóriumi elnöke Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere.

Horvát projekt magyar pénzből

A baj épp az üzletember szerepvállalásával van: ő a többségi tulajdonosa ugyanis a horvát NK Osijek csapatának, ahol komoly projektbe kezdett: kifizette a csőd szélén álló klub több millió eurós adósságát, megszerezte szponzornak a magyar közbeszerzések virtuózait, a West Hungária Baut és a Duna Aszfaltot és a Magyar Építő Zrt.-t, akik összesen közel egymilliárd forintot adtak a csapatnak. A nyáron már megkezdődhetnek a munkálatai annak a stadionnak is, melyet Mészáros Lőrinc saját vagyonából épít fel, mintegy 30-40 millió euróért. A létesítmény az UEFA legmagasabb minősítését kapja majd meg, lesz benne szaunás, jacuzzis VIP-páholy, mellette pedig hatalmas sportkomlpexum épül majd edzőpályákkal, ennek költségeibe a magyar állam is beszállt 6 millió euróval.

(Fotók: nk-osijek.hr, a többi kép itt.)

Az NK Osijek már tavaly is szerepelhetett az Európa Liga selejtezőiben, ahol nagy meglepetésre kettős győzelemmel búcsúztatta a holland PSV Eindhovent, igaz, a csoportkörbe már nem sikerült bekerülni. A szintén Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Nemzeti Sport épp a napokban közölt méltató cikket a kormányhoz és a kormányközeli vállalkozókhoz köthető Kárpát-medencei futballfejlesztésekről, a cikkben kihangsúlyozták, "Eszéken már a nemzetközi kupában lehet edződni."

A csapat a negyedik helyen zárta a horvát bajnokságot, így ismét kvalifikálta magát az EL-selejtezőkre.

A kettő együtt nem megy?

A probléma pedig éppen ez: az UEFA szabályzata ugyanis kimondja, hogy tulajdonoshoz köthető két csapat egyszerre nem indulhat el az európai kupaporondon. Sőt, a megkötés még ennél is szigorúbb: olyan klubok együttes indulása is tiltott, melyek menedzsmentjében döntő befolyással bír ugyanaz a természetes vagy a jogi személy.

A Red Bull-csapatok megúszták

Tavaly épp a Red Bullhoz köthető két csapat körül volt kisebb zűr emiatt: az osztrák Salzburg és a német Leipzig is bejutott a Bajnokok Ligájába, ám sokáig úgy tűnt, csak az egyikük vehet részt a küzdelemben.

Az UEFA illetékes bizottsága végül egy vizsgálat után úgy döntött, nincs olyan természetes vagy jogi személy, aki mindkét klub vezetésében döntő befolyással rendelkezik.

A lipcsei klubot 2009-ben alapította meg a világhírű cég, míg a Salzburgot már 2005-ben megvásárolta, ám ott a szerkezetátalakítást követően már nem rendelkezik döntő részesedéssel, mindössze szponzora a klubnak.

Mészáros Lőrinc esetében ez a magyarázat azonban nehezen áll fenn, hisz míg egyik helyen a tulajdonos alapítvány vezetője, a másikon ő maga a többségi tulajdonos.

Portálunk megkereste a felcsúti klubot is, hogy tartanak-e a kényes helyzettől, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy döntéskényszerben melyik klub indulna az Európa Ligában. Választ sajnost nem kaptunk. Igaz, este az Újpest hamar eldöntheti a kérdést.