Az évszázad találkozója: Donald Trump és Kim Dzsongun már beszéltek is

Történelmi pillanatok a szingapúri Sentosa szigeten lévő Capella Hotelben.

Frissítés 9: Úgy tűnik, hogy egyelőre ennyi volt. Magyar idő szerint délelőtt 10-kor tart sajtótájékoztatót Donald Trump, ez a hivatalos program következő pontja.

Frissítés 8: A közös ebédnél Trump megkérdezte a szingapúri tévéseket: "Szóval csinosak és jóképűek és szépek és tökéletesek vagyunk?"

Ebéd után sétáltak egy kört a kertben, majd Trump limuzinjához mentek, azt hittem, hogy itt lesz valami közös kocsikázás, de Trump csak megmutatta a verdát Kimnek. Ezután még rövid ideig beszélgettek, majd ellentétes irányba indultak el.

Frissítés 7: Előkerültek. Most munkaebéd következik, ahol tovább bővül a résztvevők köre, például Kim Dzsongun húgával. Lényegi információkról továbbra sem tudni, viszont a menü ismert, de hamburger nincs az étlapon, pedig Trump 2016-ban azt mondta, hogy akár hambizna is a diktátorral. Ehelyett be kell érnie koreai töltött uborkával, vagy épp szójában párolt tőkehallal, édesség valami feketecsokis cucc, őszintén szólva én nem tudom megmondani, hogy micsoda, de itt lehet böngészni:

Frissítés 6: "Sokan azt gondolják majd a világban, hogy ez egy sci-fi filmből van." - ezt Kim Dzsongun mondta. Tekintve, hogy néhány hónapja még egymás kölcsönös elpusztításával fenyegettek, maximálisan igaza van. A zárt ajtók viszont továbbra sem nyíltak ki, még mindig zajlanak a tárgyalások.

Frissítés 5: Továbbra is zajlanak a megbeszélések, a hivatalos program szerint közös ebéden vesznek részt ezután a felek (magyar idő szerint 05:18-kor írjuk ezt).

Frissítés 4: Eközben Dél-Koreában:

Mun Dzsein dél-koreai kormányfő elismerte: álmatlan éjszakán van túl.

Frissítés 3: A helyszínen tartózkodik Dennis Rodman ex-kosaras is, aki a diktátor remek barátja, sajtóhírek szerint komoly szerepe van a találkozó létrejöttében. A Féreg örömében elsírta magát a CNN élő adásában, de tényleg.

Frissítés 2: A CNN tudósítása szerint Kim Dzsongun nem adott választ arra a kérdésre, hogy hajlandó-e lemondani nukleáris fegyvereiről. 

Frissítés 1: Az első, zárt egyeztetés körülbelül negyven percig tartott, itt csak két a vezető és tolmácsaik voltak jelen. A következő szakaszban már legfontosabb tanácsadóikat is bevonják az egyeztetésekbe. Nem álltak meg az újságíróknak az első etap után, de Trump annyit elárult,

"kiváló a kapcsolat".

Az asztalnál ezután már helyet foglalt John Kelly kabinetfőnök, Mike Pompeo külügyminiszter, valamint John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó is. Utóbbit annyira nem fogadták szívélyesen az észak-koreaiak, ő emlegette Phenjan kapcsán a líbiai modellt. Trump személyesen ragaszkodott Bolton jelenlétéhez.

„Együtt kezelni fogjuk ezt, megoldunk egy nagy problémát, egy nagy dilemmát"

- mondta Trump.

Ilyen még nem volt

Magyar idő szerint hajnali 03:15 körül találkozott a világtörténelem során először a hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai diktátorral.

Kim Dzsongun így érkezett:

Donald Trump pedig így:

Először az amerikai elnök nyújtott kezet Kim felé, kezet fogtak, aztán megveregette a diktátor vállát, a szingapúri csúcstalálkozó legelső pillanatainak egyike:

Már itt váltottak néhány szót, aztán a tolmácsaikkal beszélgettek, majd újra kezet fogtak. A tényleges megbeszélések előtt tettek egy formális nyilatkozatot, aztán elvonultak tolmácsaikkal együtt az egyeztetésre. Trump leszögezte, hogy "borzasztó sikeres" találkozót vár, míg Kim Dzsongun kiemelte, egy sor akadályt kellett legyűrniük ahhoz is, hogy mindketten itt lehessenek, de végül sikerült.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

Sebastian Kurz január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.