Duterte lehülyézte és kurafinak nevezte Istent

Új teológiai szaktekintély született. 

A Fülöp-szigetek elnöke Davao városában (itt volt polgármester évtizedeken át, mielőtt államfővé választották) egy beszéde során fejtette ki teológiai álláspontját a teremtés és az első emberpár kapcsán. Duterte szerint érthetetlen, hogy Isten miért büntette meg Ádámot, miután a tudás fájáról leszakított egy almát. 

"Alkotsz valami tökéleteset, aztán olyan kísértésnek teszed ki, ami elpusztítja az egész addigi munkádat! Ha ez így történt, akkor (Isten) egy hülye kurafi!"

 - osztotta meg pótolhatatlan vallásfilozófiai munkásságának eredményeit az államfő. 

Hozzátette: elutasítja az eredendő bűn fogalmát is. 

"Az apád és az anyád tettei miatt eredendő bűnben születsz. Miféle vallás ez? Ezt nem tudom elfogadni!"

 - szögezte le Duterte. (Persze az eredendő, vagy áteredő bűn egyáltalán nem azt jelenti, hogy az elődeink, vagy az első emberpár bűne miatt büntetne minket Isten. Hogy pontosan mit is, annak könyvtárnyi teológiai irodalma van, amelyből az elnök nyilván egy oldalt sem olvasott.)

A történet attól igazán tökéletes Duterte-sztorivá, hogy a politikus 2016 októberében azt nyilatkozta: egy repülőútja során 

személyesen Isten szólt hozzá, hogy hagyja abba a káromkodást, ő pedig megígérte, hogy így tesz.

Isten szólt a Fülöp-szigeteki elnöknek, hogy ne káromkodjon

"Néztem az eget idefelé jövet. Egy hang azt mondta, hogy ha nem hagyod abba, a földre taszítom ezt a repülőgépet" - mesélte Rodrigo Duterte elnök csütörtök este Manilában a sajtó képviselői előtt, miután hazarepült Japánból. Megkérdezte, hogy ki beszél, és természetesen Isten volt az, mesélte.

Nos, a jelek szerint Duterte viszonya ismét megromlott a Teremtővel - bár Szent Péter jegyzetfüzetében aligha ezt a kirohanását jegyzik fel legsúlyosabb vétkeként. Egy alkalommal tréfálkozva bíztatta nemi erőszakra katonáit, az általa szervezett szabadcsapatok pedig hivatalba lépése óta több ezer, drogterjesztéssel megvádolt embert öltek meg. A meggyilkoltak között valóban voltak szép számmal dílerek és maffiozók, ám egyszerű narkósok, és találomra kiválasztott áldozatok is.