Seehofer bízik a kompromisszumban, a német politika és a sajtó viszont nincs elragadtatva

Délután 5-kor dől el, lesz-e német kormányválság.

A Deutsche Welle beszámolója szerint Seehofer még bízik abban, hogy egy kompromisszumos megoldással elejét tudják venni egy esetleges kormányválságnak. A belügyminiszter hétfő hajnalban pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után tett nyilatkozatában elmondta:

felajánlotta lemondását pártelnöki és miniszteri tisztségéről, de előbb tesz egy kísérletet a nézeteltérések rendezésére.

Peter Craven politikai elemző a német közszolgálati médiában a következőképpen elemezte a helyzetet:

"Az egyébként hidegvérű, nyugodt és összeszedett Angela Merkel most egy végjátékként leírható helyzetbe sodródik Horst Seehoferrel."

A szakértő kiemelte, hogy sem a hazai, sem a nemzetközi színtéren nem ezt szokták meg a kancellártól.

A német politika is reagált

Markus Söder, a CSU által delegált bajor miniszterelnök hétfő délelőtt, Münchenben tett nyilatkozatában kijelentette:

meglepetésként érte a pártot Seehofer lemondási szándéka, de a CSU sem a CDU-val közös frakcióból, sem a szociáldemokratákkal alkotott kormánykoalícióból nem kíván kilépni.

Hozzátette: pártja továbbra is bízik abban, hogy Seehofernek sikerül kiegyeznie Merkellel.

Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) frakcióvezetője szerint

"Horst Seehofer és a CSU olcsó színjátékot űz".

A radikális politikus szerint a Merkellel való csörte, a kilátásba helyezett lemondás, majd az abból való visszakozás is csupán megrendezett politikai akció.

Közben Anton Hofreiter, a Zöldek bundestagi vezetője CSU elnökére utalva úgy kommentálta a történteket, hogy aki ilyen "forrófejűen és egoistán" viszonyul a képviselői hivatásához, az "többé nem képes felelősen ellátni a miniszteri kötelezettségeit".

Sigmar Gabriel, korábbi szociáldemokrata külügyminiszter szerint Seehofer viselkedésével visszaélt a német állampolgárok bizalmával, ezért azonnal távoznia kell.

Sonja Steffen szociáldemokrata képviselő úgy véli, hogy Seehofernek és pártjának "észhez kell térnie", hiszen az EU-csúccson elért eredmények "jó alapot szolgáltathatnának arra, hogy a konzervatív táboron belül megszűnjön a marakodás", ezért "érthetetlennek" nevezte a mostani konfliktust.

A sajtó ízekre szedte a belügyminisztert

Seehofert közben szinte a teljes német média betámadta. A legkeményebb kritikát a Spiegel fogalmazta meg a CSU vezetőjével szemben:

"Ha belügyminiszter marad, akkor oda a hitelessége. Ha lemond, akkor is."

A Welt szerint Seehofer hajnali visszatáncolása "teljessé tette a káoszt"; a Süddeutsche Zeitung szerint pedig a pártelnök napjai meg vannak számlálva a CSU élén, és egyetlen politikai célja a következő maradt:

"Ha én elbukom, bukjon Merkel is."

A Bild kommentárja ugyanakkor így összegzi a helyzetet:

"Ezt a csatát meg kell vívni."

Sajtóértesülések szerint lemond Merkel belügyminisztere, Horst Seehofer

Horst Seehofer német belügyminiszter szerint nem elégségesek az Angela Merkel kancellár által az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozóján elért eredmények kettejük és az általuk vezetett pártok menekültügyi vitájának lezárásához - jelentették vasárnap német hírportálok az MTI hírösszefoglalója szerint. Német sajtó- és hírügynökségi források azt is tudni vélik, hogy Seehofer lemond a belügyminiszteri posztról, illetve a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetéséről is.