Csak Gyurcsányék ágálnak a Nagy Imre-szobor maradása mellett

A Jobbik javaslatára ismét a Nemzeti Vértanúk emlékműve állhat a helyén.

A Népszava szerint a Gyurcsány-párt petíciót indított azért, hogy a szobor a Szabadság téren maradjon, melyet eddig nagyjából negyvenezren írtak alá, a parlamenti pártok közül azonban egyik sem csatlakozott hozzá. A DK szerint azért nem szerencsés eltávolítani a néhai kommunista politikus és miniszterelnök szobrát, mert "Nagy Imre az 1956-os forradalom jelképe".

A lap emlékeztet, hogy a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges.

Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és a KNEB tagja a lapnak úgy nyilatkozott, hogy szerinte, ha az alkotás elkerül jelenlegi helyéről, akkor "jól látogatható közterületen, Budapesten" kellene maradnia.

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanakkor bejelentette:

hivatalos megkereséssel fordult a KNEB-hez, melyben kezdeményezte a Nemzeti Vértanúk emlékművének újbóli felállítást.

Mi volt a Nemzeti Vértanúk emlékműve?

Füredi Richárd és Kismarty-Lechner Jenő szobra az őszirózsás forradalom, a Magyar Tanácsköztársaság és a Lenin-fiúk, tehát az 1918-19-ben Magyarországon tomboló kommunizmus áldozatainak állított emléket.
 
 
Az 1934. március 18-án felavatott alkotás egy hatalmas kőpillért ábrázolt, tetején egy jelképes koporsóval, a pillér előtt a hazát megtestesítő Hungária alakja állt, mögötte pedig egy izmos férfialak a bolsevizmust jelképező szörnyeteggel folytatott küzdelmet.
 
 
A második világháború után egyike volt az első köztéri műalkotásoknak, melyek áldozatul estek a kommunisták által szervezett, úgynevezett "spontán szobordöntéseknek". Hungária szobrát és a mellékalakot összetörték, a kőpillért pedig lebontották.
 

Az ellenzéki képviselő a Nagy Imrét ábrázoló alkotásnak továbbra is "méltó helyére, a kommunista szoborparkba szállíttatná".

A KNEB vezetését egyébként Kövér László házelnök látja el, aki egyszer már fölvetette, hogy Nagy Imre szobrát el kéne távolítani a Szabadság térről. Kíváncsian várjuk, hogy a Fidesz erős embere miként áll majd a kérdéshez, ha ötletét épp a legerősebb ellenzéki párt akarja megvalósítani.

Az mindenesetre beszédes, hogy a kormányközeli Mandiner.hu nemrég "Elég volt a Nagy Imre-kultuszból!" címmel közölt véleménycikket a témában, ami azt jelzi, hogy a Fideszben is gondolkodnak a kérdésről, bár az még elválik, hogy az antikommunizmusában eddig nem túl határozott kormánypárt meg is meri-e lépni a nemzeti múlt rendbetételéhez szükséges szimbolikus lépést.

A Jobbik a Szoborparkba vitetné Nagy Imre szobrát

A jobbikos képviselő az elmúlt héten számos példa alapján szembesítette az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy a magát antikommunistának valló Fidesz-kormány nem számolt le a vörös múlt minden maradványával, sőt tevékenysége, hatalomfelfogása, a demokráciához, sajtóhoz és civilekhez való viszonya alapján maga is egy új pártállamot épít.