2018. 07. 12. 09:20

A változatosság kedvéért a liszt is drágulhat

Augusztus-szeptemberben a malmoknak meg kell próbálniuk elismertetni a kilónkénti ötforintos lisztáremelést, ellenkező esetben megszűnik az iparág minimális nyeresége és banki finanszírozhatósága - nyilatkozta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Lakatos elmondta: tavaly csak az egész évre tervezett áremelés felét tudták keresztülvinni.

Szerinte a körülbelül ötforintos lisztáremelés a lakosságnak sem okozna nagy terhet, mert az évi fejenkénti nyolcvankilós lisztfogyasztással számolva egy főre nézve mindössze négyszáz forint többletköltséggel járna.

Hangsúlyozta, hogy az emelés nagyjából kétszázalékos árbevétel-arányos nyereséget eredményezhetne.

A cégvezető szerint, ha nem is a közeljövőben, de öt-tíz éves távlatban a magyarországi péksütemény- és kenyérárakat fel kell zárkózni a nyugat-európai szintre, különben nem élhet meg tisztességesen a malom- és pékszakma, illetve csak így oldható meg az ágazatok banki finanszírozhatósága.

400 fölött a benzin

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 402 forintra, a gázolajé pedig 410 forintra nőtt.Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán emelkedett, akkor a benziné bruttó 7 forinttal, 399 forintra, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal, 407 forintra drágult literenként.Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.A benzin ára 2012.