fotó: Béli Balázs / Alfahír
2018. 07. 20. 15:26
MTI nyomán

A kormánypártok elfogadták: akár 3 év börtönt is kaphatunk, ha zaklatunk egy politikust

Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő büntető törvénykönyvet (Btk.) módosító javaslatát 130 igen, 22 nem szavazattal, 33 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Emlékezetes, a javaslat két, egymástól teljesen különböző tartalmú paragrafusból áll. A veronai buszbaleset következményeként a jövőben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki olyan járművel vagy különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel vesz részt a közúti közlekedésben, amelyet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően alakítottak át. Két évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a bűncselekményt iskolabusszal vagy különleges igényű - így különösen mozgásában korlátozott, idős vagy beteg - személyek szállítására szolgáló közúti járművel követik el. Aki engedély nélkül ilyen átalakítást végez, vagy végeztet, elzárással büntetendő.

Így szabadulna meg Orbán Viktor és köre a jövőbeni zaklatóitól

Hétfőn foglalták írásba, kedden már a parlament elé került a Büntető Törvénykönyv legújabb módosításáról szóló fideszes törvényjavaslat; a kormánypárti Czunyiné Dr. Bertalan Judit által jegyzett javaslat érdekessége hogy két, egymástól teljesen eltérő irányú paragrafust tartalmaz. Egyrészt a veronai buszbaleset tragédiájára hivatkozva megalkotná a "jogellenesen átalakított személyszállítást végző jármű vezetése" tényállást, másrészt kiterjesztené a zaklatás büntethetőségét a hivatalos személyek magánéletének védelme érdekében.

A történet gusztustalan része, hogy a veronai tragédia 17 halálos áldozatának emléke mellé rendelték a zaklatásra vonatkozó rendelkezések kiterjesztését is.

A jövőben két, vagy súlyosabb esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki a zaklatást hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el.

Ugyanakkor a törvényalkotó azt már nem fejti ki, hogy mit is ért a hivatali tevékenységgel össze nem egyeztethető helyen, illetve időn, így a joggyakorlónak kell majd eldöntenie, hogy az állampolgár, újságíró vajon tényleg zaklatta-e a képviselőket.