Fideszes törvénymódosításnak köszönhetjük, hogy ismét köztünk járhat Sztojka Iván

Hiába ment neki habzó szájjal a kormánypárti sajtó az Országos Bírói Tanács (OBT) leendő elnökének, Szabó Sándornak, az hogy a Cozma-gyilkosság ügyében elítélt Sztojka Ivánt feltételesen szabadon bocsátották leginkább a Fidesznek köszönhető - írja a HVG.

Hiába igyekszik valamiféle "kommunista maradványként" beállítani a kormánypárti sajtó a kedvezményes szabadulás lehetőségéről rendelkező szabályozást, erre nem más adott lehetőséget, mint

a 2013. július 1-jével hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.), melyet a második Orbán-kormány rakott össze.

A lap kiemeli, hogy a Btk. módosítása ellen akkor a Jobbik élesen tiltakozott. Szilágyi György országgyűlési képviselő a következőképpen utasította el a "felelőtlenül enyhe" új szabályozást:

"A Btk. módosítása miatt brutális bűncselekményeket elkövetők is lényegesen korábban szabadulhatnak a börtönből, mint amennyi a kiszabott büntetésük."

Ahogy a mellékelt ábra mutatja, a kormánypárti meggondolatlanság jócskán megbosszulta magát, hiába próbálta akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kézzel-lábbal cáfolni a jobbikos érveket, és úgy magyarázni a módosításokat, mintha azok valójában szigorítást jelentenének. Mint közleményükben írták:

"Az új Btk. szerint, a feltételes szabadságra bocsátás időpontja nem a végrehajtási fokozathoz, hanem az elkövető előéletéhez igazodik, és a szabadságvesztés büntetésből 2/3 rész, visszaeső esetén 3/4 rész kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra az elítélt. Ezzel összhangban új szigorítást jelent, hogy a többszörös visszaeső nem is bocsátható feltételes szabadságra, ha vele szemben legalább két évi szabadságvesztést szabtak ki."

Ennek a törvénynek az alkalmazását kérik most számon a Pesti Srácok és a Magyar Idők propagandistái az 50'-es évek retorikáját idéző hangnemben a bírákon.

Pedig a feltételes szabadítás a módosítások óta rutineljárásnak számít a bíróságokon, a büntetés-végrehajtási törvény pontosan előírja, hogy ki és mikor szabadítható feltételesen, hangsúlyozza a HVG.

A lap arra is rámutat, hogy az időzítés sem optimális: a bíróságokon hagyományosan július közepe és augusztusa 20-a között van ítélkezési szünet, a bírák túlnyomó többsége pedig - egyébként Szabó is - ilyenkor megy szabadságra.

A hangulatkeltő cikkek szerzői így ahelyett, hogy azokat kritizálnák, akiket valóban megilletne - kedves fideszes kenyéradó gazdáikat - most kommunista tempóban "Szabó-csapat"-oznak és követelik az OBT leendő elnökének fejét. Ez újabb ékes jele annak, hogy Orbánékat a valódi kormányzás helyett már egyre inkább csak a jakobinus leszámolás és a belső ellenségkeresés érdekli, a Fidesznél pedig abban bíznak, hogy 24 óránál senkinek sem terjed tovább a memóriája.

Marian Cozma, Szögi Lajos: A kormány a pénzt választotta az igazságosság helyett

Egy önző állami szabályozás miatt hiába ítélnek meg a bíróságok kártérítést az áldozatok családjainak, azok szinte soha nem jutnak hozzá a pénzhez. Így járt a leszúrt kézilabdázó és az agyonvert tanár családja is, pedig mindkét esetben egy-egy családfenntartót vesztettek el a hozzátartozók. Az ellenzék már próbálkozott a törvények módosításával, de a kormány a pénzt választotta az igazságosság helyett.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. július 22. | 16:59
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
sss
2019. július 22. | 15:06
Egyre több ilyen esetre lehet számítani a tömeges betelepítés miatt.
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
Nem bizonyulhattak elegendőnek a kamuregek.