Áder "valamennyi szempontot mérlegelve" hagyta jóvá a cafeteria-rendszer kicsinálását

A köztársasági elnök saját bevallása szerint "minden szempontot mérlegelt", amikor rábólintott a megváltozott cafeteria szabályokra - írja a Népszava. A szakszervezetek szerint a munkavállalók érvelése süket fülekre talált.

Áder János hivatala arról tájékoztatta a Magyar Szakszervezeti Szövetséget (MASZSZ), hogy az államfő az adótörvények módosításáról szóló törvénycsomagot "valamennyi szempontot mérlegelve" hagyta jóvá.

A MASZSZ még közvetlenül az egyes adótörvények módosításáról szóló törvény július 20-i elfogadása után levélben fordult a köztársasági elnökhöz.

A szakszervezeti szövetség hiába kérte, hogy Áder küldje vissza megfontolásra a törvényt az Országgyűlésnek, az államfő július 23-án aláírta a mindenféle szakmai egyeztetés nélküli lopakodó megszorítást.

Kordás László MASZSZ-elnök szerint Áder János ezzel

"figyelmen kívül hagyta foglalkoztatottak tömegeinek érdekeit, akik évente átlagosan kilencvenezer forintot veszítenek a béren kívüli juttatások adózásával kapcsolatos szabályok módosítása miatt".

A szövetség különösen aggályosnak tartja, hogy olyan társadalompolitikai célokat szolgáló cafeteriaelemek adómentessége szűnik meg, mint a munkavállalók belső mobilitását elősegítő lakhatási, illetve közlekedési támogatás, valamint az iskolakezdési támogatás.

A konföderáció érthetetlennek tartja, hogy a köztársasági elnök a vízbázis kétségkívül indokolt védelmét fontosabbnak tartja, mint a dolgozók érdekeit - zárul Kordás László közleménye.

Magyar Idők: minden ágazatban nőttek a bérek, legnagyobb mértékben az egészségügyben

Átlagosan bruttó 30-40 ezer forinttal nőttek a fizetések májusban az egy évvel korábbihoz képest a különböző ágazatokban. A legnagyobb mértékű, majdnem 20 százalékos béremelés az egészségügyben történt, ott 110 ezer forinttal emelkedett az átlagfizetés - írta pénteki számában a Magyar idők.