2018. 08. 16. 15:47

Az új amerikai nagykövet szerint Trump felnéz Orbánra, mert szereti az erős vezetőket

A Trump-adminisztráció nem elszigetelni akarja Orbán Viktort, hanem együttműködni vele, hogy a nyugati érdekszférában tartsák Magyarországot. De az is lehet, hogy az amerikaiak így akarják megosztani az Európai Uniót – írja a 444.hu a New York Times és a Bloomberg cikkére hivatkozva. Mindkét amerikai lap arról írt, hogy javulóban van Washington és Budapest kapcsolata.

„Trump azt gondolja, hogy Orbán erős vezető, és az elnök felnéz az erős vezetőkre”

- mondta a New York Times-nak David B. Cornstein, a Budapestre küldött új amerikai nagykövet. A Bloombergnek úgy fogalmazott:

„Nem változtak meg az értékeink, még mindig fontosnak tartjuk a jogállamot, a sajtó- és szólásszabadságot. De okosabban kell beszélnünk a szövetségeseinkkel, amikor nézeteltéréseink vannak, tisztelettel és barátsággal kell közelednünk feléjük.”

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint ez egyértelmű üzenet, és azt fejezi ki, hogy Amerika szerint a magyar demokrácia helyzete rendben van.

Az amerikai külügy szerint a javuló kapcsolatok mögött (az Obama-adminisztráció kritikus volt az Orbán-kormánnyal) az áll, hogy belátták: elszigeteléssel és nyilvános kritizálással nem lehet egy országot a nyugati érdekszférában tartani. A kritika csak arra jó, hogy Kína és Oroszország felé lökjenek egy országot. Cornstein a lapnak azt mondta: a kritika önmagában nem stratégia, együtt kell működniük, nemcsak a magyar kormánnyal, de a magyar nyilvánossággal is. Azt ígérte, ha úgy látja, a kormány veszélyt jelent a jogállamra, azt jelezni fogja, de személyesen, nem a nyilvánosság előtt.

A New York Times cikke felvázolt egy másik megközelítést is azzal kapcsolatban, hogy mi a lehet a célja Washingtonnak.

„Ara használják Magyarországot és más nacionalista vezetésű országokat, hogy megosszák az EU-t”

- nyilatkozta a lapnak Jiri Pehe, a New York University prágai campusának igazgatója, aki Vaclav Havel kabinetfőnöke volt a kilencvenes években.

„Szép, hogy azt mondják Washingtonban, hogy így akarják Magyarországot az Atlanti-szövetségben tartani - de ezzel biztosan nem járulnak hozzá, hogy Magyarország euroatlantibb irányultságú legyen”

- vélekedett Pehe, aki attól tart: a megengedő amerikai álláspont legitimálja az orosz befolyást Magyarországon.