Rebrov hivatalosan is aláírt a Fradihoz

A részletek titkosak.

Szerda délelőtt az FTC sajtótájékoztatót tartott, ahol megerősítették azt a tegnapi sajtóértesülést, hogy a kedden menesztett/lemondott/közös megegyezéssel távozott (a megfelelőt kérjük aláhúzni) edző, Thomas Doll helyét az orosz nemzetiségű, de ukrán állampolgár Szerhij Rebrov veszi át. Orosz Pál, az FTC Zrt. elnöke hangsúlyozta, nagyon nem kell bemutatni az új szakvezetőt, hiszen játékos-pályafutása és edzői munkássága önmagáért beszél.

Orosz a Rebrovval kötött szerződés részleteiről nem kívánt nyilatkozni, így azt sem árulta el, hány évre írtak alá. A zrt. elnöke azt azért közzétette, hogy elvárásaik vannak az ukrán szakvezetővel szemben.

Szerhij Sztanyiszlavovics Rebrov

A most 44 éves Rebrov 2009-ben akasztotta szögre a stoplist, a Rubin Kazanyból vonult vissza. Pályafutását a Saktar Donyeckben kezdte, itt két évet húzott le. Utána került a Dinamo Kijevhez, ahol legnagyobb sikereit is elérte. Andrij Sevcsenko csatártársaként az 1998-1999-es Bajnokok Ligája-sorozatban az ukrán bajnokkal elődöntős is volt. 2000-ben igazolt Angliába, a Tottenham Hotspurhöz, ahol két évet töltött, majd újabb két év következett a török Fenerbahçe csapatánál. A 2004-2005-ös szezont ismét a szigetországban futballozta végig a West Ham United csatáraként, majd visszatért régi sikerei helyszínére, a Dinamo Kijevhez. Itt három évig játszott, majd következett játékos-pályafutásának utolsó két éve a Rubin Kazanynál.

Pályafutása során klubcsapataiban 423 bajnoki meccsen 145 gólt szerzett, ebből Kijevben 242-szer lépett pályára és 113-szor talált be. 72 európai kupameccsén 31 gólt szerzett, valamennyit kijevi színekben. 9-szer volt ukrán és 1-szer török bajnok, 7-szer ukrán kupagyőztes és 1-szer ukrán szuperkupa-győztes.

Az ukrán válogatottban 75-ször húzhatta magára a sárga-kék mezt, 15-ször vette be az ellenfelek kapuját. Nemzetközi tornán egyszer talált be, a 2006-os németországi vb-n 35 méterről óriási gólt akasztott Szaúd-Arábia kapujába.

2014-ben indult edzői pályafutása, hol másutt, mint a Dinamo Kijevnél. 136-szor ült az ukrán sztárcsapat kispadján, ebből 94-szer győzelemre vezette a gárdát, 20-szor ikszelt, és mindössze 22-szer volt, hogy ő gratulálhatott az ellenfél mesterének. 2017 nyarán a szaúd-arábiai Al-Ahli csapatához ment edzőnek, ahol 19 meccsen 10-szer győzött, 5-ször döntetlent játszott, és csak 4-szer kapott ki. Innen idén áprilisban menesztették, most pedig a Ferencvároshoz igazolt.

Rebrov segítője a 31 éves spanyol Alberto Bosch lesz. Ő 2014 és 2017 között utánpótlásedző volt a Dinamo Kijevnél, de korábban dolgozott az Espanyol és a Dnipro csapatánál is. Az előző idényben az orosz élvonalbeli Ahmat Groznij másodedzője volt, amit a Ferencváros és Rebrov kedvéért hagyott ott.

Szeretném megköszönni a Ferencvárosnak a lehetőséget. Amióta felvetődött, hogy én leszek az új vezetőedző, figyelemmel követtem a csapatot. Köszönöm Thomas Dollnak az eddigieket és sok szerencsét kívánok neki. A Fradinál a cél természetesen a hazai porondon az első hely megszerzésre, valamint a minél jobb nemzetközi szereplés

– nyilatkozta Rebrov a szerződés aláírása előtt. Újságírói kérdésre azt mondta, szeretne jó kapcsolatot kialakítani a szurkolókkal. Tisztában van vele, hogy a futball a drukkerekről szól.

Az erőnléttel kapcsolatban az ukrán edző kijelentette:

Fontos, hogy intenzív futballt játsszunk. Úgy láttam, a Fradi eddig nem mindig tudta kilencven percen át diktálni az iramot. Nehéz megmondani, ennek kialakítása mennyi időbe telik. Beszélnem kell a játékosokkal, meg kell tudnunk, milyen állapotban vannak mentálisan és fizikálisan.

Rebrov játékoskarrierjét ez a négy és fél perces videó foglalja össze:

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

Korábban írtuk:

Ukrán bajnok edző veheti át a Ferencváros irányítását

Állítólag már holnap bejelentik a ma lemondott Thomas Doll utódját az FTC-nél. Először a csakfoci.hu szakportál szellőztette meg, utána pedig a Nemzetei Sport több forrása is megerősítette, hogy a korábbi ukrán (de amúgy orosz nemzetiségű) válogatott, edzőként és labdarúgóként is bajnok Szerhij Rebrov lesz az FTC új trénere.