Gárdistákat tartóztattak le

A szlovén rendőrség megerősítette az előállítások és házkutatások tényét.

Az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére szóló felbujtás gyanújával letartóztatta a szlovén rendőrség a Stájer Gárda nevű, új jobboldali félkatonai szervezet két feltételezett tagját, és házkutatást tartott öt házban Maribor környékén – jelentette csütörtökön egy helyi hírportál.

A rendőrség hivatalos Twitter-profilján megerősítette a letartóztatások és a házkutatás tényét, de azt nem, hogy a Stájer Gárdáról volna szó.

Az Andrej Sisko közismert nacionalista-szélsőjobboldali politikus vezette milícia múlt szombaton jelent meg a médiában. Az interneten megjelent videofelvétel és több fénykép tanúsága szerint a Maribortól délnyugatra elterülő Pohorje-hegység egyik erdejében maszkot és zöld egyenruhát viselő néhány száz férfi gyakorlatozott, egy részük gépkarabéllyal vagy szekercével a kezében. Az eset felháborodást váltott ki politikai körökben és általában a társadalomban, és azóta a szlovén elnök és a kormányfő is elítélte az alakulat működését, valamint követelte, hogy a rendőrség és az ügyészég indítson eljárást a csoport ellen.

A 24ur című hírportál úgy értesült, hogy Andrej Sisko is a letartóztatottak között van. A nyomozást 40 rendőr végzi Mariborban és Muraszombatban (Murska Sobota), és nemcsak az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére való felbujtás, hanem illegális fegyver- és drogkereskedelem gyanújával is.

A Stájer Gárda név a történelmi Stájerország régióra utal, amely a jelenlegi osztrák-szlovén határ két oldalán terült el. Sisko szerint „szabad emberek önkéntes védelmi csoportjáról van szó”, akiknek a célja egy „párhuzamos jogrend” létrehozása. Az, hogy tagjaik egy része fegyvert visel, „alapvető emberi jog” – állította Sisko, aki a tavaly őszi elnökválasztáson az Egyesült Szlovénia nevű parlamenten kívüli párt jelöltjeként 2,21 százalék szavazatot kapott, s aki korábban a Maribor labdarúgócsapat szurkolótáborának szélsőséges magját is vezette.

Stájer Gárda néven alakult fegyveres csoport miatt aggódik a szlovén nagypolitika

Az elmúlt napokban számtalan fotó és egy videó járta be a szlovén közösségi médiát, símaszkos, láthatóan fegyveres, nagyjából terepruhába öltözött férfiaktól, akik a természet lágy ölén masíroznak, majd szabályos katonai alakzatban szolidan eláznak egy erdei tisztáson. A szlovén média "radikális szélsőségesekről" ír, a nagypolitika aggódik, a csoport vezetője szerint pedig szó sincs paramilitáris szervezkedésről.