Stájer Gárda néven alakult fegyveres csoport miatt aggódik a szlovén nagypolitika

Rendőrségi vizsgálat is indult a szervezet ellen.

A kissé szokatlan módon Stájer Gárda névre keresztelt alakulat nagyjából 70-75 tagjáról készült felvételek tartják izgalomban a szlovén közéletet. Az interneten pár napja terjedő képeken

símaszkos, formaruhás férfiak vonulgatnak egy erdőben, majd egy tisztáson alakzatba fejlődve, végighallgatnak egy lelkesítő szónoklatot.

A lőfegyverekkel és baltákkal mutatkozó alakulat már a rendőrség érdeklődését is felkeltette: a Primorske Novice szerint a hatóságok már illegális fegyvertartás, fegyverkereskedelem valamint a Szlovén Köztársaság szuverenitása és alkotmányos rendje elleni nyílt szervezkedés gyanújával nyomoznak ellenük.

Sajtóértesülések szerint a hatósági eljárás nem csak magára a csoportos tevékenységre, hanem a felvételek közzétételére is kiterjed. A ljubljanai kerületi ügyészség és a maribori kerületi államügyész mellett a vezető szlovén politikusok is arra szólították föl a rendfenntartókat és az állambiztonsági szerveket, hogy a lehető legalaposabban vizsgálják ki a Stájer Gárda működését, amivel szemben kemény intézkedéseket helyeztek kilátásba.

A szervezet vezetője, az antikommunista múltjáról és hányattatott politikai pályájáról híres, gyilkossági kísérlet miatt 1992-ben 22 hónap börtönre ítélt Andrej Šiško - aki egyébként a 2017-es szlovén elnökválasztáson is indult - a látszat ellenére tagadta, hogy paramilitáris alakulatról lenne szó, illetve hogy a gárda az államrend megdöntésére jött volna létre. Szerinte a 2017 júniusában életre hívott csoportosulás mindössze

"a stájerországi régió szabad népének önkéntes védelmi csoportja".

Ugyanakkor, némileg sajátos érveléssel, hozzátette, hogy a gárda egy párhuzamos jogrendszert, a stájer igazságszolgáltatást testesíti meg, ami

"nincs közvetlen kapcsolatban a Szlovén Köztársasággal, de nem ellentétes annak jogrendjével".

Azt is kifejtette, hogy szerinte a szlovén alkotmány lehetőséget biztosít a tartományok önszerveződésére, amihez szervesen illeszkedik, hogy

"minden országnak rendelkeznie kell olyan védelmi és biztonsági erőkkel, amelyek képesek a közrend, a béke megőrzésére és a határok ellenőrzésére".

Šiško kifejtette, hogy gárda célja

"a muzulmánokkal és a baloldaliakkal való leszámolás",

és azt is megerősítette, hogy vannak fegyvereik, írja a Délhír. Ezzel kapcsolatban Šiško azt is kifejtette, hogy szerinte

"a fegyverkezéshez való jog alapvető emberi jog".

Ugyanakkor azt tagadta, hogy a csoportnak köze lenne a szlovén kormány elleni tiltakozásokhoz, és bármiféle ellenkező állítást provokációnak minősített.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=m2KOSTXp4fA]

A Primorske Novice egyébként Iztok Prezelj nemzetbiztonsági szakértő véleményét is idézte, aki szerint a Stájer Gárda kapcsán igenis paramilitáris alakulatról kell beszélni, bármennyire is igyekszik tagadni ezt annak vezetője.

Andrej Šiško egyébként a 24ur.com-nak adott interjújában nem tagadta, hogy az egységet "katonai tapasztalattal" rendelkező, "a világ több hadszínterét is megjárt", több száz férfi alkotja, akik a reguláris kiképzésekről ismert módon gyakorlatoznak, bár egyikük sem aktív tagja a szlovén fegyveres erőknek.

Az elnöki ambíciókat dédelgető politikus a fegyverekről úgy nyilatkozott, hogy azokat biztos helyen tartják, ahol senki sem férhet hozzájuk, és teljesen legálisan birtokolják azokat.