Másfél éve tud a Minisztérium az arnótiak problémájáról, sok minden mégsem történt

Így működik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Arnót község határában (de közigazgatásilag Felsőzsolcához tartozva) már 2007 óta működik a francia Sicta-cégcsoport alkatrészeket gyártó üzeme, és a bővülésnek köszönhetően a Felsőzsolcai Ipari Parkban ma már 6 tonna/nap kapacitású alumínium öntödét is üzemeltetnek.

Meg is lett az eredménye - nagyjából másfél évvel ezelőtt kezdtek panaszkodni az arnótiak, hogy a telepről szél olyan bűzt hord a lakóövezetbe, amely mellett szinte lehetetlen megmaradni, gyakran pedig a szúró, maró szagtól folyik a könnyük is.

Alig néhány száz méterre vannak lakóházak az üzemtől - és ebben az esetben nem az emberek építkeztek a gyár mellé, hanem az költözött be a szomszédba.

A magyar környezetvédelem állapotát jól jelzi az arnóti eset is, ugyanis hiába van tisztában a lakosság problémájával az illetékes hatóság, érdemi változás továbbra sincs, ugyanis a jelenlegi keretrendszer gyakorlatilag alkalmatlan arra, hogy érvényt szerezzen a jogszabálynak. Ezt például nagyon sok illegális hulladéktelep esetében már megtapasztalhatták a sokszor mit sem sejtő szomszédok.

Az RTL Klub Híradójának riportja

Azt sem mondható, hogy az arnótiak kínjával ne lenne tisztában a zöld területért is felelős Agrárminisztérium, ugyanis a jobbikos Jakab Péter kérdésére igen részletes választ adott Nagy István tárcavezető.

Az országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy a hatóság milyen vizsgálatokat végzett, és azoknak milyen eredménye lett, valamint, hogy mikor kívánnak érdemben is tenni valamit az arnótiak érdekében. Egyben figyelmeztetett arra is, hogy a telephelyen az aminmosó felszerelése után sem szűnt meg a probléma, sőt miután a berendezés néhány hete egy időre elromlott, többen rosszullétre panaszkodtak a környéken.

A helyiek feltételezése szerint N,N dimetil-propilamin kerülhetett a levegőbe - amely belélegezve mérgező.

Mindenesetre Nagy István válaszából kiderül, hogy a minisztériumban is tudják, az arnótiak 2017 nyara óta panaszkodnak a bűz miatt. A környezetvédelmi hatóság mérései akkor minden kibocsátott anyagot (szén-monoxid, összes nitrogén-oxid 'NOx', kén-dioxid, sósav, cianidok, fluoridok és por) a határérték alatt mért, igaz arról még sehol sem születtek adatok, hogy a folyamatos kitettségnek milyen egészségügyi kockázatai vannak.

Viszont azonosították a bűzforrást is, az amin vegyületet.

Ezután a környezetvédelmi hatóság 2017. augusztus 31-én határozatban kötelezte a Kft.-t, hogy a telephelyen végzett alumíniumolvasztási, öntési és megmunkálási tevékenységéhez kapcsolódóan szüntesse meg a levegőnek a lakosságot zavaró bűzzel való terhelését, és számos előírást - többek között amin-leválasztó berendezés beépítését - megfogalmazott. Az aminmosó hatásvizsgálata 2018. április 12-én történt meg, amit a cég ígérete szerint tovább fejlesztenek majd. A miniszter válaszából ugyanakkor az is kiderül, a céget arra is kötelezték, hogy az üzemcsarnokok nyílászáróinak zárva tartása érdekében oldják meg azok légterének légtechnikai berendezéssel történő szellőzését megfelelő elszívó, leválasztó berendezés kiépítésével az olfaktometriás mérés eredményének kézhezvétele után 90 napon belül.

Ám a július 23-ai határidőre nem történt meg a teljesítés, emellett a hatóság azt is megállapította a helyi elszívó rendszerek felülvizsgálata és működésének optimalizálása nélkül a tervezett műszaki megoldás várhatóan nem fogja biztosítani a várt eredményt - a bűz megszűnését.

A Kft. 2018. július 2-án az újabb leválasztási technológia kiépítésének megvalósítására 2018. szeptember 30-ra kérte módosítani a határidőt, ezt a kérést a környezetvédelmi hatóság elutasította. A végzéssel szemben a Kft. fellebbezést nyújtott be. t. A fellebbezést a környezetvédelmi hatóság nem találta megalapozottnak, ezért azt 2018. augusztus 15-én felterjesztette a Pest Megyei Kormányhivatal, mint másodfokú környezetvédelmi hatóság részére.

A bűzhatás teljes megszüntetésére vonatkozó kötelezettség kikényszerítése a fellebbezés elbírálását követően lehetséges. Valamikor.

(Címlap- és borítókép: Zöld Arnótért Egyesület - Facebook)