A tartózkodás nem befolyásolja majd a Sargentini-jelentés elfogadását?

Úgy tűnik, lezárult a jogvita.

Ujhelyi István szerint a Magyarországot elmarasztaló Sargentini-jelentés szavazásánál a tartózkodó voksokat nem számolják bele a végeredménybe.

Ha hivatalosan is megerősítik ezt az álláspontot, az

az ellenzéki térfélen is sokak által kritizált jelentés elfogadásának, és Magyarországgal szemben a hetes cikkely alkalmazásának kedvezhet.

Egy esetleges fideszes tiltakozás esetén azonban az Európai Parlament alkotmányjogi bizottsága is vizsgálhatja a kérdést. A kormánypárti érvrendszer szerint erre azért volna szükség, mert a szavazás érinti az uniós alapszerződést, ilyenkr pedig a tartózkodást is be kell számítani a végső összesítésbe.

Az MSZP-s politikus bejegyzése itt olvasható:

A Sargentini-jelentés vitája az orbáni szabadságharc újabb színpadi adaptációja

Ebben az olvasatban a belpolitikai állóvizet csak egy kívülről behajított kő tudja felkavarni, amit egy segítő kéz bocsátott útjára. A nyílt politikai intervenció azonban gyakran kevésbé hatékony (gyakran visszájára fordul), a diplomácián túli hozzárendelt eszközök - legyen szó bizonyos jogosítványok megvonásáról, vagy gazdasági "ösztönzőkről" - pedig olyan szereplőket sújtanak, akiknek az objektív felelőssége nem állapítható meg.