Az Európai Néppárt frakcióvezetője is igennel szavaz a Sargentini-jelentésre

Információink szerint nagy vita volt a pártcsalád frakcióülésén.

Eredetileg este 8-ra lett meghirdetve Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének sajtótájékoztatója, de erre csak este 9 órától került sor. Úgy tudjuk, hogy nagy vita volt a pártcsalád frakcióülésén, amelyen Orbán Viktor is részt vett. 

Ezt igazolja az is, hogy Weber a sajtótájékoztatóján azt mondta, a pártcsaládban nem sikerült konszenzusra jutni arról, a magyar jogállamiság helyzete indokolja-e az hetes cikkely szerinti eljárás megindítását. 

A bajor politikus a civil szféra helyzetét, valamint a kutatás szabadságát, azaz a CEU-ügyet emelte ki, mint fő aggodalmait. 

Bejelentette, a frakció vezetésének döntése értelmében holnap a néppárti képviselők saját belátásuk szerint szavazhatnak a Sargentini-jelentésről. Jelezte ugyanakkor, személyes véleményét követve ő igennel fog szavazni a jelentésre. 

Weber emellett hangsúlyozta a Néppárt hídépítésre, párbeszédre való törekvését, ám mint mondta, nem tapasztalta ugyanezt a párbeszédkészséget a vitában a magyar kormány részéről, ezért döntött a jelentés támogatása mellett.

Magyarország és az Orbán-kormány kerül terítékre az Európai Parlamentben

A Sargentini-jelentés vitája fűti az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének második napját. A magyar jogállamiság helyzete kerül napirendre, de a Sargentini-jelentés egyben egy taktikai harc is az uniós politika színpadán, amelyben érdekek és ellenérdekek csapnak össze a jövő évi európai parlamenti választás nyitányaként.

Mint ismert, Sebastian Kurz osztrák kancellár is a jelentés mellett foglalt állást. Kérdésünkre, miszerint mi a véleménye erről, és ez mennyiben befolyásolja az eddig pozitívnak mondható magyar-osztrák kapcsolatokat, a magyar miniszterelnök azt mondta: az osztrákokkal sógorok vagyunk, bonyolult a kapcsolatunk velük, de nem minősíti a kancellár szavait, "elfogadjuk azt". 

"Azt kapjuk, amire számítottunk"

Strasbourgig kellett mennünk, hogy kérdezhessük Orbánt

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor válaszolt az Alfahír kérdésére is, mi a véleménye arról, és ez mennyiben befolyásolja az eddig pozitívnak mondható magyar-osztrák kapcsolatokat, hogy Sebastian Kurz a Sargentini-jelentés elfogadása és a Fidesz Néppártból való kizárása mellett érvelt, illetve a kormánypárti lapok már Soros György zsebébe próbálták ezért az osztrák kancellárt gyömöszölni?