A német titkosszolgálat vezetője belebukott Chemnitzbe

Várható volt, hogy valamelyik fejesnek el kell vinnie a balhét, Hans-Georg Maassen a kijelentései után kézenfekvő áldozat volt.

Hans-Georg Maassen eddig a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal vezetője (BfV) volt, emlékezetes, hogy a chemnitzi események utáni kijelentésével, mely szerint nem vadásztak külföldinek kinéző emberekre a tüntetők, hazugsággal vádolta szinte az egész német sajtót és Angela Merkel kancellárt is. Később újabb botrányba keveredett, amikor kiderült, hogy az ellenzéki AfD-nek juttatott el olyan nemzetbiztonsági dokumentumokat, melyek átadásuk pillanatában még nem voltak nyilvánosak, ezután az SPD követele a leváltását.

A koalíciós pártok vezetői össze is ültek, hogy megvitassák Maassen sorsát. Végül arra jutottak, hogy menesztik a titkosszolgálat éléről és lefokozzák a belügyminisztérium államtitkárává. A pontos beosztása még nem ismert, de azt közölték, hogy nem a BfV munkáját fogja felügyelni.

Horst Seehofer belügyminiszter kiállt Maassen mellett, de a szociáldemokraták gyakorlatilag a koalíció felbontását is kilátásba helyezték, ha hivatalában maradhat Maassen, a koalíciós válságot csak a menesztéssel lehetett elkerülni.

Reakciók

A szélsőbaloldali Die Linke szerint a leváltással nincs probléma, viszont az áthelyezés "gyakorlatilag előléptetést jelent, ami egy rossz vicc". Az AfD értelemszerűen hibás lépésnek tartja ezt, mert Maassen "hűségesen szolgálta a szövetségi köztársaságot".

A német sajtót is megosztotta a döntés. A ZDF köztelevízió szerint az egyezség nem elégíti ki a szocdemek vágyát és bebizonyította, hogy a mostani koalíció alapja nem a bizalom, hanem a kölcsönös bizalmatlanság. A Die Welt viszont olyan kompromisszumról ír, "amellyel mindenki együtt tud élni".
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."