A Századvég Alapítvány kirúgta saját lapjának szerkesztőit, mert nem támogatták eléggé "a kormány irányvonalát"

Aki nincs velük, az ellenük. 

Demeter Tamás főszerkesztő körlevélben tájékoztatta szerzőit a változásokról, amelyeket Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány vezetője jelentett be nekik egy héttel ezelőtt. A megbeszélésen nem nagyon szemérmeskedtek, nyíltan kimondták : azért válnak meg a jelenlegi szerkesztőktől, mert a 

"a jövőben a lap feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz." 

Ez mondjuk nehezen hozható összhangba a Századvég honlapján található küldetési nyilatkozattal, mely szerint 

"A Századvég olyan társadalomtudományi folyóirat, amely programszerűen vállalja a megközelítések sokféleségét, a politika méltóságát. "

Ez a szöveg egyelőre még hozzáférhető, ám a lap legutóbbi számát már el is távolították az online felületről. 

Demeter levelében azt írja, a döntést az alapítvány vezetősége azzal indokolta, hogy 

"a számban olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek nem egyeztethetők össze az Alapítvány szellemiségével."

Az Index úgy tudja, Bod Péter Ákos írása csapta ki a biztosítékot kormánykörökben. 

A szerkesztőség kirúgása után a szerkesztőbizottság jelentős része is lemondott. A portál szerint így döntött Hörcher Ferenc, Fodor Pál, Kulcsár Szabó Ernő és Lee Congdon is 

Demeter levele teljes terjedelmében:

"Tisztelt Szerzőnk!

2018.09.17-én a Századvég folyóirat szerkesztősége megbeszélést folytatott Barthel-Rúzsa Zsolttal, a Századvég Alapítvány elnökével, aki tájékoztatott bennünket arról, hogy az Alapítvány a továbbiakban nem kíván velünk együtt dolgozni, és a folyóiratnak új profilt szán. Elnök úr a jövőre vonatkozó elképzeléseket nem fejtette ki, csak arra utalt, hogy a lap feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz. Az új szerkesztőségről nincsenek információink.

Elkészült és a folyóirat weboldalán és facebook oldalán is hozzáférhető volt utolsó, 88. számunk, mely a Járadék hívószó köré szerveződött. Ez időközben eltávolításra került. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a számban olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek nem egyeztethetők össze az Alapítvány szellemiségével. Nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy ennek a lapszámnak mi lesz a további sorsa. Hasonlóképpen bizonytalan a '68 és a Mesterséges intelligencia hívószavak köré szerveződő, jelenleg szerkesztés alatt álló számok sorsa, és bizonyosan nem jelennek meg az Ellenzék/ellenállás, Szekfű, Kereszténydemokrácia, Demográfia, Jövőkép témákban tervezett számaink.

Mivel a szerkesztőség és az Alapítvány közötti munkakapcsolat azonnali hatállyal szűnt meg,

így sajnálatos módon a beküldött illetve bekért kéziratok megjelentetéséről az egykori szerkesztőség már nem tud dönteni. A kéziratok sorsa felett természetesen Önök rendelkeznek, ugyanakkor a szerkesztőség nevében ezúton is elnézésüket kérem az okozott kellemetlenségekért, hiszen az előállt helyzet méltánytalansága Önöket érinti leginkább."

A Századvég folyóirat még 1985-ben indult a kommunista diktatúrával szemben kritikus fiatal értelmiségiek első fórumaként. 1990 után ebből nőtt ki a könyvkiadó, a Századvég Politikai Akadémia, majd 1996-ban a politikai elemző intézet is. Utóbbi az elmúlt években Fidesz-közeli, de azért alapvetően komolyan vehető intézményből mérföldes léptekkel jutott el a legprimitívebb politikai propagandával való dílerkedésig.

Egyik vezető elemzőjük, Pócza István a köztévébe előszeretettel hívott "szakértőként" augusztusban az olasz és a magyar kormány "nagyon hasonló álláspontjáról" értekezett migrációs kérdésben - elegánsan átsuhanva az apró nézetkülönbség fölött, hogy Róma határozottan követeli a migránsok kvótaszerű szétosztását, Budapest meg kézzel-lábbal szabadságharcol ez ellen. Szintén ő volt az, és szintén a köztévében,  aki mértéktartó, racionális elemzésében arra jutott, hogy Brüsszel egy "új Római Birodalmat" épít. 

A Századvég újabban a pedagógusokról gyűjt adatokat - például azt, hogy milyen milyen hírlevelekre vannak feliratkozva, milyen szervezetekben, sőt, milyen Facebook-csoportokban tagok.