A kormányt az is érdekli, milyen Facebook-csoportokban vannak benne a tanárok

Konzultáció.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja elmondta, kezdeményezésükre még az előző kormányzati ciklus végén kaptak pozitív választ. A minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvég kutatócégnek kell lebonyolítania. Ebben még nem találtak semmi kivetnivalót, szakmai javaslataikat meg is küldték a minisztériumnak, ám a nemrégiben kézhez kapott kérdőívtervezet szerintük szinte minden szakmaiságot nélkülöz - írja cikkében a Népszava.

A kérdőívet a kormány a tervek szerint szeptemberben küldi ki a tanároknak. Az óraszámok mellett a pedagógusok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány.

"Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából. Ráadásul a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját, amivel már az anonimitás sem biztosított" - mondta Nagy Erzsébet.

Aki nincs velük, az ellenük?

A Jobbik szerint újabb hadjáratra készül a tanárok szabadsága ellen a minden gátlásától megszabadult kormányzat. Ander Balázs, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának jobbikos alelnöke szerdai közleményében azt kritizálta, hogy az ország összes pedagógusának kiküldésre szánt kérdőív még az anonimitást sem biztosítja, hiszen a kérdőívet kitöltő pedagógusoknak azon fel kellene tüntetniük oktatási azonosítójukat is. Ander szerint „az elmúlt időszak vészterhes eseményeinek tükrében - mikor is a pártállami időket idéző módon, egyértelmű pártpolitikai szempontok alapján döntöttek iskolaigazgatói kinevezésekről” - a következő kérdéseket kell feltenni:

Mi lesz a következő lépés? Bekérik a tanárok telefonos híváslistáit? Kirúgják az iskolán kívül ellenzéki véleményt megfogalmazni merészelő pedagógusokat? A minősítő eljáráson elkaszálják a kormánykritikus posztokat lájkoló tanárokat? Nagy Testvér zsigeri igényei szerint mindenre és mindenkire kiterjesztik a totális kontrollt?

A Jobbik felszólítja „a fékevesztett hatalmi mámorban dagonyázó kormányzatot”, hogy „az oktatáspolitikát ne züllessze rákosista szintre, ne terjessze tovább a megfélemlítés bolsevik légkörét, tartsa tiszteletben a pedagógusok szabadságjogait!”