Orbán luxusrepülős utazásait a Vidi meccseire Garancsi állja

Korrupció?

Még az Átlátszó nyomozta ki, hogy gyakorlatilag létezik egy NER-magánrepülő és egy NER-jacht is, ebben az esetben most a repülő az érdekesebb, itt írtunk róla:

Luxusjacht és luxusrepülőgép - így mulatnak a NER-lovagok

Az Átlátszó kutatásából kiderül, hogy Orbán Viktor egy osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai szereplése után. Ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát és a ZTE tulajdonosát hozta a fővárosba. A képbe került lusuxjachtról kiderült, hogy azt Szíjj László, valamint egy kormánymegbízott, és Homolya Róbert MÁV-elnök is használta.

Orbán Viktor például ezzel a luxusgéppel ment Bulgáriába, a Vidi BL-selejtező meccsére a Ludogorec ellen.

A Népszava érdeklődött Havasi Bertalannál, hogy ki fizeti az ilyen utazásokat, a válasz:

„Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül."

Tehát a magyar miniszterelnök hobbijából következő bizonyos költségeket, ez esetben azt, hogy egy klubcsapat idegenbeli, nemzetközi meccseit a helyszínen tudja megtekinteni, egy olyan nagyvállalkozó fizeti, akinek a cégei sokmilliárd forintos tételben kapnak megrendeléseket attól a magyar államtól, amit jelenleg az a kormány irányít, akinek a fejét ő utaztatja egy luxusrepülőgéppel focimeccsekre.

Általánosabban fogalmazva: egy döntéshozói helyzetben álló politikus (ez esetben ráadásul az elsőszámú döntéshozó) fogad el jelentős értékű ajándékokat (az utazásokat) egy olyan piaci szereplőtől, aki sorra nyeri az állami beruházásokat. Ezt nehéz lenne nem korrupciónak nevezni.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az Index előtúrta: Orbán Viktor az országgyűlési törvény szerint nem fogadhat el a képviselői megbízatásával összefüggésben olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét.

Az országgyűlési törvény továbbá azt is kimondja, hogy a honatyáknak a képviselői tiszteletdíj egytizenketted részénél értékesebb ajándékokat és ingyenes juttatásokat fel kell tüntetnie a vagyonnyilatkozatban. Orbán Viktor eddig ilyeneket nem tüntetett fel, persze ez azért is lehet, mert csak idén kezdett a Garancsiéhoz hasonló ajándékokat kapni.

Kit fog érdekelni az igazság?

Minden bizonnyal legtöbbünk ismeri az álruhás Mátyás király legendáját, aki a népmesékben gyakran szolgáltatott igazságot, miután elvegyülve népe között saját maga is elszenvedőjévé vált az uralkodása árnyékában megbúvó sanyargatásnak. Jelenkorunkban Orbán Viktor az, aki álruhában jár közöttünk.

(fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)