A kormány dokumentuma szerint is etikátlan Orbán luxusrepültetése

„Lekötelező mértékű ajándékot senkitől, semmilyen körülmények között nem fogadunk el.”

Egy hete robbant ki az a botrány, mely rávilágított: a kifelé puritán életet élő, Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor valójában milliárdosra hízott NER-lovagok luxusát élvezi. Ami felveti a kérdést: ha nem Orbán eme gigantikus vagyon tényleges tulajdonosa, akkor mit kapnak cserébe a Mészáros- és Garancsi-féle állandó közbeszerzésnyertesek?

Luxusjacht és luxusrepülőgép - így mulatnak a NER-lovagok

Az Átlátszó kutatásából kiderül, hogy Orbán Viktor egy osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai szereplése után. Ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát és a ZTE tulajdonosát hozta a fővárosba. A képbe került lusuxjachtról kiderült, hogy azt Szíjj László, valamint egy kormánymegbízott, és Homolya Róbert MÁV-elnök is használta.

Azóta a gyomrosból megpróbál magához térni a Fidesz-propaganda, és szánalmasan kísérli meg tisztára mosdatni a csúnyán pofára esett Orbánt. Hollik István azt állította, nem ajándék, hanem barátság miatt kapta a kormányfő az utca embere számára elérhetetlen luxust, míg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint jogilag és erkölcsileg rendben van a miniszterelnök fényűzése.

Csakhogy a luxuskormányfőt lebuktató Átlátszó oknyomozó portál az Orbán-kormány honlapján a korrupciómegelőzésről szóló oldalon talált egy dokumentumot, mely összefoglalja, hogy a Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexe szerint egy kormánytisztviselőnek (így a kormánytagoknak is) milyen jellegű ingyenes juttatást szabad, illetve nem szabad elfogadniuk.

Rögtön cáfolja is Hollik István „nem ajándék, hanem barátság” típusú logikai bukfencét a dokumentum 9. oldala, mely szerint ajándék: minden, ami egy kormánytisztviselőnek értéket jelent, beleértve, de nem csak erre korlátozva: (…) utaztatás.

A kormánydokumentum egyértelműen fogalmaz a korrupció gyanúját felvető ajándékozásról, ezért kimondja (10. oldal):

Tartózkodunk minden olyan ajándék elfogadásától, amely esetében vélelmezhető az ajándékozó munkavégzésünkkel kapcsolatos befolyásolási szándéka.

Továbbá (11. oldal):

Nem kérünk és nem fogadunk el olyan ajándékot, előnyt, meghívást, szolgáltatást vagy bármely más, számunkra, családtagjaink, rokonaink, barátaink, vagy velük érzelmi, politikai, gazdasági vagy más érdekszövetségben lévő személyek, vagy az általunk támogatott szervezetek számára ígért előnyt, amely munkánkkal vagy munkahelyünkkel bármely módon is összefüggésbe hozható.

A dokumentum külön kitér a lekötelező mértékű ajándék fogalmára (14. oldal). Eszerint lekötelező mértékűnek tekintjük azokat az ajándékokat,

  • amelyeket saját jogszerű jövedelmünkből,
  • szokásos életvitelünk fenntartása mellett
  • azok reális piaci árán

nem lennénk képesek megvásárolni magunknak.

A dokumentum kerek perc kimondja:

Lekötelező mértékű ajándékot senkitől, semmilyen körülmények között nem fogadunk el.