Manfred Weber megszavazta a Sargentini-jelentést, de tiszteletben tartja Orbán miniszterelnökségét

A Sargentini-jelentés esetében sokáig úgy tűnt, hogy alaposan kikezdi a Fidesz helyét az Európai Néppártban (EPP), mostanra azonban - közeledve a jövő évi EP-választáshoz -, mintha már finomodnának a pártcsaládon belüli kritikus hangok. Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője korábban a Sargentini-jelentés elfogadása mellett érvelt, és meg is szavazta azt Strasbourgban. Most a kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában már jóval óvatosabban fogalmazott Orbánékról. A napokban jelentette be egyébként a Fidesz, hogy nem Alexander Stubb, hanem Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségére.

Manfred Weber az Európai Néppárt 21. Vallásközi dialógus című konferenciáján a Magyar Időknek azt mondta, az Európai Néppárt (EPP) számára nincs fontosabb az alapelveknél, ezért a tudomány szabadságát megkérdőjelező intézkedések és az NGO-k magyarországi helyzete aggodalommal tölti el őket. Ez az oka annak, hogy a néppárt többsége elfogadta a Sargentini-jelentést.

Ugyanakkor Weber hozzátette, olyan embernek tartja magát,

„aki teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy Orbán Viktor Magyarország törvényesen megválasztott miniszterelnöke, éppen ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy párbeszéd útján rendezzük a nézeteltéréseket”.

Weber ezzel megerősítette, hogy a Fidesz az Európai Néppárton belül szeretnék tartani. Árulkodó az is, hogy megjegyezte a kormánypárti lapnak: nagy örömmel tölti el, hogy immár a pártcsalád összes tagja biztosította őt támogatásáról.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI