Kínos hallgatással ért véget Japán és a V4 országok találkozója

Állítólag Orbán Kínát védte, így nem jutottak dűlőre a japánokkal.

A 444.hu-t nem hagyta nyugodni az eset, főleg, hogy biztosak lehettek benne, hogy nem a japánok sajtósaival volt probléma, hiszen Abe Sindzó pénteki osztrák kancellárral való találkozójáról már ki is adtak egy rövid összefoglalót.

A lap munkatársai diplomáciai körökből úgy értesültek, hogy azért a nagy hallgatás minden résztvevő részéről, mert a megbeszélés kínos véget ért. Nem sikerült elfogadni ugyanis a tervezett közös nyiatkozatot, mert Orbán Viktor védelmébe vette Kínát.

A nyilatkozatban szerepeltek a tengeri hajózás biztonságára és a Dél-kínai tengert érintő vitákra vonatkozó pontok, amik kellemetlenül érinthették volna az ázsiai óriás törekvéseit. A magyar kormány pedig ragaszkodott ahhoz, hogy ezek az utalások kerüljenek ki a szövegből, így viszont a japánok már nem voltak hajlandók aláírni.

A magyar kormány idén már nem először keveredett diplomáciai bonyodalomba Kína védelme miatt. Megvétóztak egy EU-s nyilatkozatot, ami arra intette volna a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a számukra megalázó fordulatok elfogadásától, a Kínával kötendő kétoldalú egyezményekben. Továbbá a 28 tagállam közül egyedüliként nem írták alá a közös tiltakozást a kínai gazdasági nyomulás politikai motivációival szemben.

(Címlapkép:A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar (b) Andrej Babis cseh (b2), Abe Sindzó japán (k), Peter Pellegrini szlovák (j2), és Mateusz Morawiecki lengyel (j) miniszterelnök a V4+Japán csúcstalálkozón Brüsszelben, a szlovák állandó képviseleten 2018. október 18-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)