Trump számon kérte a délszláv háborúért a balti vezetőket

Az első világháború végének centenáriumára Franciaországba érkező amerikai elnök látogatásának alkalmából a Le Monde készített egy összeállítást európai diplomáciai baklövéseiből. 

Trump szombaton azzal okozott botrányt, hogy a szemerkélő esőre hivatkozva - mivel helikopterrel az időjárás miatt nem utazhatott - lemondta tisztelgő látogatását a világháború során elesett amerikai katonák egyik franciaországi temetőjében.

Trumpnak nem ér egy óra autózást 120 ezer elesett amerikai katona emléke

Az elnök és a First Lady látogatása az amerikai temetőben elmarad az időjárás okozta logisztikai problémák miatt - jelezte az amerikai diplomácia.Donald Trumpnak 100 kilométert, tehát nagyjából egy órát kellett volna autón megtennie Párizsból, hogy szombat délután látogatást tegyen egy amerikai katonai temetőben.

Az emlékhely mindössze 100 kilométerre van a fővárostól. Döntését többen is keményen kritizálták, többek közt Winston Churchill unokája (aki egyébként konzervatív brit parlamenti képviselő), aki a Twitteren azt írta: 

"Ők az ellenséggel farkasszemet nézve haltak meg, ez a szánalmas, alkalmatlan Trump, meg képtelen elviselni az időjárást, hogy tisztelegjen az elesettek előtt."

A Guardian a Le Monde információira hivatkozva felidéz egy talán még ennél is kínosabb fiaskót, amikor Trump a Fehér Házban fogadta a litván, a lett és az észt politikai vezetőket. A sajtótájékoztatón az elnök méltatta a három országot, amiért megbízható tagjai a NATO-nak. A balti politikusoknak azonban igen csak nehezére eshetett komolyan venni a dicsérő szavakat - meg úgy általában az amerikai elnököt, aki pár órával korábban 

a délszláv háborúért viselt felelősségükre emlékeztette őket.

Igen, a litvánokat, a letteket, meg az észteket. A vendégeknek időbe tellett, mire ráébredtek, hogy Trump nem fedezett fel új világpolitikai összefüggéseket a kilencvenes évekből, csupán 

egyszerűen összekeverte a "Baltikum" és a "Balkán" kifejezéseket.