Trumpnak nem ér egy óra autózást 120 ezer elesett amerikai katona emléke

Ha helikopterrel nem utazhat, akkor el sem indult. 

Az elnök és a First Lady látogatása az amerikai temetőben elmarad az időjárás okozta logisztikai problémák miatt - jelezte az amerikai diplomácia.

Donald Trumpnak 100 kilométert, tehát nagyjából egy órát kellett volna autón megtennie Párizsból, hogy szombat délután látogatást tegyen egy amerikai katonai temetőben.

Francia sajtóértesülések szerint ugyanis az amerikai elnök helikoptere nem tud felszállni a rossz időjárási viszonyok miatt, így inkább el sem indul. Az Egyesült Államok 1917 áprilisában lépett be az első világháborúba, amelynek frontjain 126.000 amerikai katona esett el. A belleau-i temetőben, ahová az elnök ment volna, 2289-en nyugszanak közülük. 

Donald Trump az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségeire érkezett Párizsba. Délelőtt a tervezettnél hosszabb, mintegy háromórás megbeszélést folytatott az elnöki hivatalban Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozót követő ebéden a két ország vezetőjének házastársai, Melania Trump és Brigitte Macron is részt vettek.

Az amerikai elnök és felesége szombat este az Orsay Múzeumban rendezett díszvacsorára hivatalosak, amelyet Emmanuel és Brigitte Macron ad a centenáriumra Párizsba érkező állam- és kormányfők tiszteletére. A megemlékezés egyik legfőbb eseménye vasárnap délelőtt a párizsi Diadalív alatti főhajtás lesz, amelyet követően Angela Merkel német kancellár, António Guterres ENSZ-főtitkár és a francia elnök együtt fogják megnyitni a Béke Párizsi Fóruma elnevezésű háromnapos rendezvényt, de azon Donald Trump nem kíván részt venni.