Szombathelyen a K&H mögé bújtak az Elios-haverok

A „bank és biztosító” fogja megvalósítani a szombathelyi LED-es lámpacserét, az alvállalkozók pedig az Elios-botrányban is felbukkant cégek lesznek. Egyikük a magyar foci felső vezetésével áll közvetlen kapcsolatban, másikuk viszont nem is tudott arról, hogy részt venne a pályázatban.

A K&H Bank Zrt. nyerte el Szombathely közvilágítás-korszerűsítési projektjének kivitelezési munkáit – tájékoztat az uniós közbeszerzési értesítő mai száma. Az elég szűkszavúan kitöltött hirdetmény szerint a „bank és biztosító” szlogennel hirdető pénzintézetnek a vasi megyeszékhelyen 9521 darab világítótestet kell leszerelni és 9516 darab LED-es világítótestet kell szállítania, felszerelni és üzembe állítani.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Jucika, a bankpénztáros melósruhát húz, majd felmászik az ipari létrára nátriumlámpát LED-izzóra cserélni, és Jóska, a treasury részleg helyettes vezetője sem áll neki armatúrát szerelni.

A közbeszerzési adatbázisban fellelhető összegzés szerint ugyanis a K&H három alvállalkozót is megnevezett. A LED-izzókat értelemszerűen az Orbán Viktor vejének simlijei révén nagy vihart kavart projektben a Tungsram-Schréder fogja szállítani. Az itt megnevezett másik két alvállalkozó pedig igencsak közel áll Tiborcz István Eliosához. Úgy tudjuk, a „bank és biztosító és lámpaszerelő” év elején magát az Eliost kérte volna fel alvállalkozónak, ám az akkor kirobbant 13 milliárd forintos botrány miatt inkább elálltak az ötlettől.

A focis

Így hát a K&H más alvállalkozók után nézett. Egyikük a székesfehérvári Roneko Kft. lett, mely a Nemes fivérek tulajdonában áll. A cég neve felbukkant az Elios-botrányban is. Az Átlátszó cikke szerint más közvilágítás-korszerűsítési projektekben kétszer tett ajánlatot, s maradt alul az Eliosszal szemben, négyszer volt konzorciumi partner: az újpesti, a tatabányai, az ajkai és a dunaújvárosi stadionok pályavilágításának cseréjekor. (Felmerül a kérdés: most akkor ő versenytársa vagy partnere Tiborcz cégének?)

A Roneko többségi tulajdonosa, Nemes Ferenc korábban az MLSZ elnökségi tagja, ideiglenes elnöke is volt, és sosem állt messze a futballtól: a Roneko Kft. 2001 és 2007 között a jelenleg Garancsi Istvánhoz tartozó Videoton (nyár óta Mol Vidi) focicsapatát működtető FEHÉRVÁR F.C. Sportszolgáltató és Kereskedelmi Kft. egyik tulajdonosa volt, Nemes Ferenc pedig természetes személyként saját maga is tulajdonosa a BFC SIÓFOK Sportszolgáltató Kft.-nek, mely a siófoki focicsapatot működteti. Ennyi focikapcsolattal nem lehet bukni.

Az ember, aki ott sem volt

A másik megnevezett alvállalkozó az ISOR 2000 Bt. Ennek a cégnek a neve a 2015-ös gyáli közvilágítási-korszerűsítési programban bukkant fel mint az Elios egyik alvállalkozója, erről ugyancsak az Átlátszó írt. A bt. beltagja a szolnoki illetőségű Oravecz Ferenc, kültagja pedig az akkor Szolnokon, azóta Jászkiséren élő Kormos Lajos. A vállalkozás 2000 végén alakult, de az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának adatai szerint nincs leadva éves beszámoló. Az ISOR 2000 Oravecz állandó lakcímére van bejelentve; amikor a férfi új címre költözött, a cég székhelye is az új lakcím lett. Oravecz Ferencnek egy korábbi cége volt, a Rusvai és Társa Bt., mely ugyanerre a címre volt bejelentve. Utóbbi a cégről az Opten céginformációs adatbázisában az alábbiak olvashatók: „A Cégbíróság a rendelkezésére álló adatok alapján megállapítja, hogy a cég székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye, tartózkodási helye is ismeretlen, illetve a cég képviseletére jogosult lakóhelye ismeretlennek minősül, mivel a lakóhelye külföldön van és nincs a Cégjegyzékbe bejegyzett kézbesítési megbízottja.” Oravecznek ezt a cégét törvényességi felügyeleti eljárás után a Cégbíróság 2010-ben törölte.

Ami érdekesség, hogy a K&H Bank tenderében ezt az ISOR 2000 Bt.-t olyan műszaki, illetve szakmai alkalmassági referenciaként jelölte meg, mely rendelkezik 1 fő felsőfokú minőségbiztosítási és/vagy minőségirányítási és/vagy minőségügyi és/vagy minőségmenedzsment szakmérnöki végzettségű, illetve azzal egyenértékűnek tekintett végzettségű szakemberrel, akinek a minőségbiztosítás terén az előírt végzettség megszerzését követően szerzett, legalább 36 hónapos szakmai tapasztalata van. A cég azonban a NAV honlapján feltüntetett nyilvános adatok szerint nem foglalkoztat egyetlen alkalmazottat sem!

Oravecz Ferenc ügyvezető beltagot egy korábbi adásában elérte az N1 TV stábja. A férfi igencsak meglepődött, amikor telefonon a pályázatról kérdezték, a riporter kérdésére úgy fogalmazott „szerinte itt valami félreértésről van szó”. „És milyen cégről van szó?” – kérdezte, ami meglehetősen furcsa egy több mint 1 milliárdos projekt esetén. Mikor szembesítették vele, hogy ő is a győztesek között van, azt válaszolta:

Én nem tudok róla!

Az ügyvezető azt mondta,

vagy egy másik cégről lehet szó (nincs ilyen nevű másik cég – a szerk.), vagy valami szélhámosság van a dologban.

Oravecz még azt sem tudta, milyen típusú munkáról van szó. Mint fogalmazott, ő „maximum minőségbiztosítási tevékenységet szokott csinálni, kivitelezést nem”. Emlékeztetünk, a K&H az ISOR 2000-et épp ilyen szakmai alkalmassági feltételként tüntette fel a pályázatban, az viszont több mint meglepő, hogy ő maga erről nem tud. Oravecz azonban kijelentette, az ő tudtával ilyen pályázatot nem nyújtottak be

hacsak valaki a nevem alatt be nem adott ilyet.

A beruházás egyébként 1,14 milliárd forintból 7 hónap alatt fog megvalósulni, melyet a városnak egy zárt végű, az átadás-átvételtől számított 12 évig futó pénzügyi lízing keretében a K&H Bank fog megfinanszírozni. A lízing kamata 1 havi BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb, azaz a hazai kihelyezett hitelek átlagos kamatlába) plusz 1,85 százalék.

A közbeszerzéssel kapcsolatos furcsaságokkal megkerestük a kiíró szombathelyi önkormányzatot, illetve a nyertes K&H Bankot is. Amint válaszolnak, tájékoztatjuk Olvasóinkat.