Német államminiszter: a menedékjog emberi jog, nem a menekülő haveroknak való

A 24.hu szúrta ki először, hogy Michael Roth német államminiszter a Twitteren szólt be a magyar kormánynak a Gruevszki-ügy kapcsán. Szerdai tweetjében úgy fogalmazott:

„A menedékjog emberi jog. Mentőövként szolgál azok számára, akiket politikai okból üldöznek, de nem arra való, hogy azt a kormányfők a büntetés-végrehajtás elől menekülő haverjaiknak osztogassák. Az Európai Uniónak továbbra is olyan közösségnek kell maradnia, amelyet demokratikus jogállamok alkotnak.”

Korábban is volt már pikírt megjegyzése a mikroblogon, amikor Nikola Gruevszki befogadásán gúnyolódott. Egy hete a következőt írta ki a Twitterre:

„Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Csodás...”

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI 

Gúnyos hangnemben reagált az egyik német miniszter a Gruevszki-ügyre

Az index szúrta ki, hogy az amerikai külügyminisztérium a Politicoban adott hangot véleményének a Gruevszki-üggyel kapcsolatban. Meglátásuk szerint a Magyarországon politikai menedékjogot kért korábbi macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit a macedón jogrendszerben kell felelősségre vonni. Azt írják, Gruevszki egy transzparens eljárásban kapott két év börtönt, és ezt a büntetést később helyben hagyta több fellebbviteli bíróság is.