Orbán garantálja Gruevszki biztonságát

"Van rutinunk, hogy kell egy ilyen ügyet kezelni."

A hvg.hu cikke szerint Orbán elmondta: ismeri a volt macedón kormányfőt, nélküle nehezebb lett volna megvédeni a magyar határt, ha egyáltalán meg lehetett volna, ezért szövetségesként gondol rá. Úgy fogalmazott:

„Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel, ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás”.

A magyar kormányfő arról is beszélt, azért kavar olyan nagy port ez az ügy, mert minden krimi érdekes, de vannak „ellenérdekelt felek” is, és természetesen Soros Györgyöt, illetve a hozzá köthető szervezeteket említette.

A Gruevszkit érintő bűnvádi eljárásokról azt mondta, ezeket nem kommentálja, de „Macedóniában bonyolult politikai folyamatok zajlanak.”

Hozzátette:

„Garantálni fogjuk a menekültstátuszt megkapott emberek biztonságát.”

Macedónia kiadatási kérelmével kapcsolatban megjegyezte, meg fogják vizsgálni.

Csütörtök este a honvédelmi bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy sok száz menedékkérelmi eljárás folyik, és nem érti miért kellene pont egyet kiemelni. Éppen ezért abszurdnak tartja, hogy Demeter Márta a honvédelmi és a külügyi bizottságot is összehívná a Gruevszki-ügy miatt. Az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában pedig már azt fejtegette, Demeter méltatlanná vált arra, hogy Magyarországot képviselje a NATO parlamenti közgyűlésében.

Fotó: Balazs Mohai/MTI