A történelem során először űrszonda indul a Hold sötét oldalához

A The Verge szerint szombat reggel Kína útnak indítja rakétáját, melyen egy leszállóegység és egy úgynevezett rover utazik majd. A Csange-4 misszió célja az, hogy ember alkotta szerkezetet juttassanak a Hold túlsó oldalára – ilyen még soha nem fordult elő.

Mivel az égitest másik oldaláról van szó, ezért szükség van egy űrszondára, ami közvetít a Hold felszínén dolgozó rover és a Föld között, ez lesz a Csuecsiao, amit már egy hónapja útnak indítottak, majd gyakorlatilag leparkolták a Lagrange-pontnál, ahol kiegyenlítődik a Föld és a Hold gravitációs ereje, ezért viszonylagos nyugalomban maradhat.

A rover a tervek szerint a Déli-sarki Aitken-medencében található Von Kármán-kráterben fog landolni, ez a Naprendszer legnagyobb ismert becsapódási helye, a maga 2500 kilométeres átmérőjével. A kráter a kutatók szerint akár 3,9 milliárd éves is lehet, így vizsgálatával információkhoz juthatunk a korai Naprendszerről.

Az ázsiai óriás 2013-ban már küldött robotot a Holdra, az USA és a Szovjetunió után harmadik országként. Ha a mostani küldetés sikeres lesz, Kína űrtörténelmet ír, a Hold túlsó felén még soha nem landolt az emberiség által alkotott eszköz, nem is próbálkoztunk vele eddig.

A Csange-4 kőzeteket nem fog hozni a Holdról, de Kína jövőre útnak indítja a Csange-5 missziót, ami már mintákkal térhet vissza a Földre. 1976 után ez lehet az első alkalom, amikor a Holdról anyagokat szállítanak a Földre.

A NASA kolonizálni akarja a Holdat, jövőre indulhatnak a rakományok, 2026-ban az emberek

Az amerikai űrkutatási hivatal kilenc vállalattal egyezett meg egy olyan robotűrhajó kifejlesztéséről, mely képes leszállni a Holdra. A leszálló egységben a NASA teherrakományokat akar a Hold felszínére küldeni, a misszió már jövő évben elstartolhat. A cégek versenyezni fognak egymással, összesen 2,6 milliárd dollár értékű NASA megbízásokra pályázhatnak.

(Címlapfotó: A Hold túlsó oldala az Apollo 16-ról fényképezve.)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton