Győztek az üzleti érdekek: immár Wáberer Györgytől kell félteni a Radetzky-laktanyát

Kár volt rá felhívni Orbánék figyelmét?

A Bem rakparton, világörökségi környezetben található épülettel kapcsolatban a legutóbbi hír az volt, hogy a magyar állam és a korábbi tulajdonos HB Reavis között évek óta húzódó jogi hercehurcát felfüggesztették, és a felek eljáráson kívüli megegyezésre törekszenek.

A Magyar Patrióták Közössége, civil műemlékvédő csoport akkor még optimistán abban reménykedett, hogy a történet azzal végződik majd, hogy a magyar állam megvásárolja a laktanyaépületet, melyből a beruházó mindenáron üzletközpontot akart fabrikálni.

A december 17-i Magyar Közlönyből ugyanakkor egészen más kép rajzolódott ki:

a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely rendelete ugyanis, több másik ingatlannal együtt a Radetzky-laktanya műemléki védettségét is megszüntette.

A civil műemlékvédők december 19-ei közleménye szerint az épületet egy magyar ingatlanbefektető cég, a Blue Urban Elegant Kft. szerezte meg.

"Az új tulajdonos szándékai egyelőre nem ismertek, azonban a műemléki védelem megszüntetése azt sejteti, hogy az '56-os forradalom jelképes épülete ismét komoly veszélybe került"

- hívja föl a figyelmet a szervezet, akik hozzátették:

"Egyesületünk a Radetzky-laktanya műemléki védettségének megszüntetése miatt az alapvető jogok biztosához fordult, mivel meggyőződésünk szerint a miniszteri rendelet az épített környezet védelmében már elért szinthez képest indokolatlan visszalépést tartalmaz, ami az Alaptörvénybe ütközik."

Az új tulaj pedig nem más, mint

Az egykori kamionkirály, a mostanság ingatlanokkal foglalkozó Wáberer György. Az Opten cégnyilvántartás adatai szerint a 3 millió forintos tőkével bejegyzett Blue Urban Elegant Kft. egyik ügyvezetője maga a híres üzletember, aki 2017-ben az egykori budai SZOT-üdülő kapcsán került be a hírekbe.

Szerencsére nem ők az egyetlenek, akik fontosnak érezték, hogy megóvják a magyar épített örökség e darabját a pusztítástól. A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) december 21-én közölte:

"a településkép védelméről szóló 30/2017.(IX.29.) Főv. Kgy., rendelete alapján a mai napon kezdeményezte Tarlós István Főpolgármester Úrnál az épület fővárosi helyi védelem alá helyezését".

A harc tehát több fronton folytatódik, kíváncsian várjuk, hogy a civileknek sikerül-e megfékezni a kormányt, vagy Orbán Viktor holdudvara ismét kap egy zsíros befektetési lehetőséget a közvagyon és a magyar értékek rovására.

Peren kívüli megegyezés jöhet a hányattatott sorsú Radetzky-laktanya ügyében

Új fordulatot vett a HB Reavis és a civil műemlékvédők harca a Bem rakparton álló, történelmi kaszárnyaépület sorsáról folyó perben.Mint emlékezetes, az 1897-ben, eklektikus stílusban épült laktanyaépület körül 2016-ban tört ki a botrány, amikor a HB Reavis szabálytalanul kezdte bontani az épületet, hogy irodaházat építsen a helyére.