Rekord hosszú várólisták a szociális ellátórendszerben

Magyarország jobban teljesít.

A portál szerint egyetlen év alatt több mint négyezer emberrel gyarapodott a szociális várólista: míg 2017 decemberében 30 193 főt registráltak, addig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) legfrissebb, 2018. december 5-ei adatai szerint már 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára: például az idősek otthonába való bejutásra vagy fejlesztő foglalkozásra. A várólistán szereplők több mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a valóságban ezek a számok sokkal nagyobbak lehetnek: bevett gyakorlat, hogy ott, ahol irreálisan sok a jelentkező, már a várólistára sem regisztrálják rászorulókat. A kimutatásban csak a szociális intézmények körülbelül háromnegyedének adatai szerepelnek, ennyien vettek részt az adatgyűjtésben.

Mint írják: 25 709-en várnak arra, hogy bekerüljön idősek otthonába, 2479 embert regisztráltak az időskorúak gondozóházainak várólistájára (átmeneti ellátást nyújtó intézmény).

A harmadik legnépesebb csoportot 2278 fővel azok alkotják, akiknek pszichiátriai betegek otthonában lenne szükségük elhelyezésre, a fogyatékos személyek számára fenntartott otthonoknál 1444-en, a házi segítségnyújtásnál 668-an állnak sorba.

(24.hu)