Ágyat az anyukáknak! - folyamatosan szállítják a kórházi padlón fekvő anyukáknak az ágyakat

Novemberben indított gyűjtést egy sárbogárdi édesapa, miután hároméves kislányát a székesfehérvári kórházban ápolták, és ott azzal szembesült, hogy az anyukák egy része a földön, vagy a székeken kénytelen aludni gyermeke mellett. Úgy döntött, adományozási akciót indít a csecsemő- és gyermekosztály számára, melynek keretében könnyen összecsukható, kevés helyet foglaló, mégis kényelmes tábori ágyakat vásárolnak a kórház számára.

A visszajelzésekből azonban hamar kiderült, hogy országos szintű igény van a segítségre:

Így Orosvári Zsolt két szervezet, az Anyák az Anyákért Alapítvány illetve a Social Point Alapítvány közreműködésével a mai napig aktívan gyűjti az adományokat, és szállítja ki a kórházi osztályokra az új ágyakat.

Több száz édesanyának és édesapának lett könnyebb

Megkeresésünkre elmondta, hogy eddig 22 intézménynek 250 ágyat adtak át, további 150-re pedig már megvan az anyagi forrás, az összegyűjtött összeg ugyanis átlépte a 4,5 millió forintot. Ugyanakkor azt is megtudtuk Orosvári Zsolttól, hogy az informális visszajelzések alapján akár még több száz ágyra lehet szükség az országban. Terveik szerint néhány napon belül további 5-6 helyszínre szállíthatnak ki mobil fekhelyeket.

Az Alfahírnek az adománygyűjtést szervező édesapa azt mondta, hogy a tapasztalatok nagyon pozitívak: a tábori ágyakat könnyen össze lehet hajtani az orvosi kezelések idejére, méretük is megfelelő, ráadásul az anyák számára kényelmesek is.

Az egyik szülő nyilvános posztja a mobilágy használatáról:

Orosvári Zsolt szerint megkönnyítené munkájukat, ha a kórházak akár az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, de összegezénék készletigényeiket. Ugyanakkor úgy tudjuk, erre irányuló megkereséseik a tárca felől válasz nélkül maradtak.

A tábori ágyakat az egyik ismert sportszergyártó áruháztól vásárolják, amivel sikerült kedvezményes árban megállapodniuk, így 14.990 forint helyett 11.490 forintba kerül darabja. Más kérdés, hogy noha jótékonysági tevékenységről van szó, az eszközöket ráadásul zömében állami fenntartású intézmények kapják hivatalosan lepapírozott adományként, ebben az esetben is minden darab után ki kell fizetni az áfát, ami azt jelenti, hogy az összegyűjtött pénzből 1 millió forintot –minden negyedik ágyat- az állam tesz el. Az adományozás kezdeményezője azt mondja, örömmel venné, ha az adóból befolyt összeget az állam valamilyen formában, de látható módon csecsemő- és gyermekosztályok felszerelésére fordítaná.

„Olyan nincs, hogy otthagyjuk a kórházban a csecsemőinket, és olyan sincs, hogy az édesanyáknak a földön kell mellettük feküdniük” – mondta Orosvári Zsolt.

A pénzadományokat az Anyák az Anyákért Alapítvány kezeli, és azt kérik, a segítők minden esetben írják a közlemény rovatba, hogy „Ágyat az anyukáknak”, hogy rendszerezni tudják, melyik összeg milyen célra érkezett.

Az egészségügy persze akkor is kényes téma marad, ha egyszerű jótékonyságról van szó. Míg az orosházi kórház facebook-posztban mondott köszönetet a támogatásért, addig úgy tudni volt olyan kórház is, ahol vonakodtak a támogatás nyílt igénylésétől és elfogadásától. Tegnap számoltunk be egy másik esetről, amikor egy meg nem nevezett kórházigazgató azért nem fogadott el néhány jó állapotú felnőtt, mechanikus kórházi ágyat, mert megtudta, hogy annak szervezésében egy jobbikos országgyűlési képviselő is részt vett.

Kétségtelen, hogy egészségügyi intézmények hiányosságaira rávilágítani kellemetlenül érhet egyes köröket, de legalább a jótékony felajánlások esetében illene félretenni a politikai nézeteket. Hiszen akárhonnan nézzük, ezek végső soron a betegeknek segítenek - ők pedig egyformán megérdemlik a lehető legjobb ellátást akkor is, ha azok olykor jó szándékú adományokból válnak elérhetővé.

(Címlapfotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház/Facebook)